Smochinul este bine cunoscut si apreciat inca din Antichitate. Egiptenii il considerau medicament, Biblia il evoca adesea si este pomenit si de Horatiu.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Fructele proaspete coapte contin pana la 84% apa, iar cele uscate aproape deloc. Continutul in proteine este de 3,5%, foarte ridicat in hidrati de carbon - zahar invertit (61%), la fel ca si in potasiu (840 mg%). Sodiul se afla in fruct in proportie de 40 mg%, calciul 190mg%, fosforul 105 mg%, iar fierul 3,3 mg%. Vitamina A este 10 micrograme%, Bl 0,10 mg%, B2 0,10 mg%, niacina 1,1 mg%. Contine mici cantitati de vitamina C, magneziu si brom.
Sub aspect energetic, smochinele uscate contin 260 kcal, din care se resorb peste 90%.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Smochinul este un emolient si expectorant recomandat in bronsite, laringite, traheite, pneumonii. Are, de asemenea, proprietati laxative si diuretice.
Extern. Tot prin proprietatile emoliente se explica si recomandarea lor in stomatite, gingivite, inflamatii ale gatului. De asemenea, sunt utile in abcese dentare, furuncule.
MOD DE INTREBUINTARE
Consumate ca atare, fiind recomandate in special sportivilor, copiilor si celor varstnici.
Decoct expectorant cu 2-3 fructe la cana, 2 cani pe zi.
Sirop, din 500 g la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate. Se strecoara si se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita de 2-3 ori pe zi.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii