Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sifilisul si sarcina

Problema sifilisului in cursul sarcinii a pierdut mult din importanta, deoarece in urma profilaxiei si tratamentului corect aceasta asociatie patologica a scazut sub 1 la 1000 de cazuri din totalul nasterilor.

Influenta sarcinii asupra sifilisului

Sancrul sifilitic nu este modificat cand este extragenital. In caz ca este genital, durata lui este mai lunga si se poate extinde, iar ganglionii sateliti se umfla rapid.

Sifilisul secundar este intensificat de sarcina, placile mucoase si manifestarile cutanate sunt mai intense. Sifilisul tertiar nu pare a fi influentat de sarcina.

Influenta sifilisului asupra sarcinii

In afara unui sancru sifilitic, localizat pe colul uterin, sifilisul nu pune probleme obstetricale.

Placenta sifilitica este mult marita de volum ajungand la 1/4 din greutatea fatului. Placenta prezinta edeme, alteratii vasculare, o culoare palida si un aspect carnos. Toate aceste semne au o valoare relativa si se pot confunda usor cu o placenta care provine dintr-o incompatibilitate Rh.

Nasterea la femeile sifilitice este in general normala. In cazul unor leziuni vulvare aparente, extinse, pot aparea complicatii hemoragice.

In unele cazuri, in travaliu, sancrul sifilitic localizat pe colul uterin poate constitui un obstacol al dilatarii acestuia. Nasterea pe caile naturale in asemenea cazuri poate produce deteriorari ale colului si infectii locale, care pot indica o operatie de cezariana.

Sifilisul este capabil sa determine in cursul sarcinii unele accidente clinice, precum:

  • avort - sifilisul a fost considerat ca marele "avortor"; in prezent, procentul arata un caz de avort din 50
  • hidramnios (excesul de lichid amniotic) - actualmente aceasta complicatie este foarte rara
  • moartea fatului in uter

Influenta sifilisului asupra fatului

Dupa cunostintele actuale, bacteria care cauzeaza sifilisul (Treponema pallidum) nu atinge placenta decat dupa luna a IV-a de sarcina.

Dupa traversarea barierei placentare, treponema poate da leziuni la nivelul venei ombilicale, apoi in ficatul fatului, care poate deveni un adevarat mediu de cultura. Din momentul infectarii ficatului fatului la acesta poate aparea o adevarata septicemie sifilitica, care poate duce la moartea fatului in uter.

Daca infectia este mai putin virulenta, fatul se poate naste cu semne evidente de sifilis.

Sifilisul congenital precoce. Nasterea prematura a unui fat viu care prezinta manifestari sifilitice sau care moare la scurt timp dupa nastere (din cauza sifilisului) constituie sifilisul congenital precoce. Acesta se poate caracteriza prin:

  • pemfigus sifilitic: pe talpi si palme apar bule fine usor sanguinolente; bulele se rup si pielea se macereaza, formandu-se cruste
  • coriza nou-nascutilor: nasul astupat impiedica respiratia, copilul respira pe gura; abdomenul este mult marit de volum, cu hepatosplenomegalie si ascita
  • mai pot aparea: strigatul ascutit care duce la afonie, icter pronuntat, hemoragie ombilicala, hematemeza si melena

Sifilisul congenital tardiv. Nasterea unui copil in aparenta perfect sanatos, care dupa cativa ani dezvolta manifestari sifilitice constituie sifilisul congenital tardiv.

Tratament

Tratamentul medicamentos se face cu penicilina, care este foarte bine suportata de femeia gravida. Penicilina difuzeaza usor bariera placentara, si are o actiune rapida.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii