1. Exerseaza respiratia abdominala. Cand respiri corect, in cursul inspiratiei abdomenul se extinde in afara ("se umfla"), iar la expiratie se retrage inapoi. Pieptul si umerii nu trebuie sa se ridice in cursul respiratiei.
2. Cand respiratia devine dificila sau cand este insotita de wheezing, incearca sa respiri mai lent si sa te relaxezi. Aceasta reduce nevoia de oxigen a organismului.
Daca efectuezi exercitii fizice si respiratia se ingreuneaza, cel mai bine este sa incetezi pentru un timp activitatea.
3. Renunta la fumat si incearca sa eviti incaperile in care se fumeaza. Daca locuiesti cu o persoana fumatoare, cere-i sa nu fumeze in casa.
Nu subestima pericolele fumatului pasiv, in special asupra copiilor si persoanelor in varsta.
4. Fa sport. Incepe cu exercitii mai usoare, precum plimbarile sau mersul pe bicicleta medicala, care contribuie la imbunatatirea rezistentei cardiovasculare.
De asemenea, se considera ca umezeala crescuta scade riscul de spasm al bronsiilor, de aceea se recomanda practicarea inotului.
5. Bea cantitati crescute de lichide, deoarece din pricina respiratiei rapide te poti deshidrata mai usor. Poti consuma mai mult ceai, ce are un efect de relaxare a bronsiilor deoarece contine teobromina, substanta asemenatoare teofilinei continuta in medicatia astmatica.
6. Fii prevazator. La primul semn de inrautatire, ia medicamentele pentru astm recomandate de medic.
7. Adesea persoanele astmatice au alergie la polen, par de animale sau praf. Discuta cu medicul tau despre efectuarea testelor pentru determinarea substantelor alergene.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii