Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sexualitatea in raport cu varsta

Pana la instalarea pubertatii, deosebirea esentiala dintre cele doua sexe o constituie organele genitale. Organele genitale ale copilului au caracter infantil, fiind nedezvoltate si lipsite de functii sexuale.

Constiinta apartenentei la unul din sexe apare de timpuriu, la 2-3 ani. Treptat, in cadrul relatiilor parinti-copil, se formeaza identitatea sexuala a copilului, care este determinata de trei factori:

  • imaginea corporala (aspectul organelor genitale)
  • sexul genital
  • modul de comportare al parintilor fata de copil, de a-l considera baiat sau fata, care are ponderea cea mai mare

Copilul poate sa prezinte unele reactii si manifestari sexuale. Astfel, din primele zile, copilul poate prezenta erectia penisului, care este insa o reactie nespecifica si neinsotita de senzatii sexuale. Erectia penisului la nou-nascut apare dupa o criza de lacrimi violenta si este determinata de o vaso-congestie specifica printr-o excitabilitate de origine neurogena.

Ejacularea nu este posibila pana la pubertate, fiindca secretia glandelor anexe sexuale este absenta in copilarie. O anumita forma de manifestare a orgasmului se poate intalni in copilarie. Caracteristica acestor reactii sexuale la copil este aceea ca apar la excitanti specifici si nu sunt insotite de senzatii erotice.

Mai frecvent, la copiii intre 2 si 5 ani si dupa aceasta varsta, cu precadere intre 8 si 13 ani, apar jocurile sexuale, care constau in exhibitia organelor genitale, observarea si explorarea lor la alti copii, manevrari manuale etc. Jocurile sexuale incitate de curiozitatea copilului sunt lipsite de un continut erotic, chiar daca sunt insotite de erectii sau orgasm. Erotismul propriu-zis lipseste la varsta copilariei. Exhibitionismul tine mai mult de influentele mediului ambiant si de carente privind educatia familiala. Parintii sunt datori sa-si educe copiii inca din primii ani cu sentimentul pudorii.

Din punct de vedere educativ, parintii sau cei din jur nu trebuie sa fie alarmati de aceste reactii, sa nu acorde vreo valoare sau sa dea ordine trecand la interdictii brutale, deoarece in acest mod concentreaza si mai mult atentia copilului asupra organelor genitale. Cu rabdare si calm, atentia copilului va fi dirijata catre alte preocupari.

Concomitent cu afectiunea, parintii vor acorda atentie framantarilor si preocuparilor copiilor. Privitor la modul cum vine copilul pe lume si de ce se deosebeste fata de baiat. Multi parinti ocolesc un raspuns si tin secret fata de copil problema importanta a nasterii unei fiinte umane. Nici tacerea sau inventarea de povesti nu-si au rostul, dar insasi reactia parintilor la aceste intrebari trebuie sa fie controlata. Mirarea sau incurcatura fixeaza atentia si incita si mai mult curiozitatea copiilor. De aceea, o explicatie care sa tina seama de legile naturale biologice este binevenita si satisface pe copil. Nu este deplasat daca se spune, copilului ca fiinta umana apare si creste in organismul matern.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii