De multe ori, nu acordam importanta cuvenita semnalelor de alarma transmise de propriul organism.
Desi e drept ca frecvent aceste semne sunt simple manifestari ale unui dezechilibru in stilul de viata, ce dispar de la sine dupa o perioada de timp, este bine sa nu le ingnoram, deoarece ele pot indica prezenta unor afectiuni mai serioase, iar bolile depistate din timp sunt mult mai usor de tratat si vindecat.
Iata cateva semne transmise de propriul corp demne de luat in considerare:
Ce pot ascunde: adeseori, dereglarile de somn pot fi provocate de stres, de neliniste sufleteasca sau de lipsa de miscare. Dar, in anumite cazuri, in spatele lor se pot ascunde diabetul, dereglarile hormonale sau de metabolism, infectii sau stari depresive.
Cand trebuie consultat medicul: daca dereglarile de somn dureaza mai mult de o luna si daca apar in fiecare noapte sau de cateva ori pe saptamana.
Ce pot ascunde: in majoritatea cazurilor - somn insuficient sau exces de alcool. Daca pleoapele sunt umflate mai ales dimineata, este adeseori un indiciu ca peste noapte tensiunea arteriala scade considerabil si ca in zona ochilor se acumuleaza lichid. Daca ochii raman umflati si pe parcursul zilei, s-ar putea sa fie vorba de o reactie alergica la anumite creme, fixative pentru par sau produse cosmetice. Si in cazul bolilor de inima sau de rinichi, in jurul ochilor se pot forma edeme.
Cand consultam medicul: daca aceste edeme dureaza o saptamana sau chiar mai mult ori daca sunt insotite de dureri usturatoare sau de senzatia de tensiune in ochi, ar trebui verificata de catre medic functia rinichilor, a inimii si a glandei tiroide.
Ce poate ascunde: in mod normal, lipsa de fier, dar uneori si probleme sufletesti sau dereglari hormonale.
Cand trebuie consultat medicul: daca zilnic cad pana la 100 de fire de par, nu exista motiv de ingrijorare. Insa in caz ca incep sa cada suvite intregi si apar zone complet neacoperite, trebuie consultat urgent un medic internist.
Ce poate ascunde: suprasolicitare sau stres, dar uneori si efectele secundare ale anumitor medicamente sau ale muzicii zgomotoase. De vina poate fi, eventual, si ingustarea vaselor care produce dereglari ale irigarii cu sange la nivelul urechii interne. Acestea pot declansa o pierdere brusca a auzului sau zgomote permanente in urechi (tinnitus).
Cand consultam medicul: in cazul cand vajaitul dureaza peste o ora sau devine din ce in ce mai puternic, trebuie consultat medicul orelist.
Ce poate ascunde: foarte frecvent lipsa de iod poate provoca aparitia gusei. Cauza mai poate fi si o dereglare a glandei tiroide (hiper sau hipofunctie).
Cand consultam medicul: de urgenta. Trebuie examinata glanda tiroida si, in functie de diagnostic, se recomanda o terapie cu hormoni sau iod (sub forma de tablete).
Ce pot ascunde: in general, este vorba despre acumularea de lichid оn tesuturi, inaintea sau in timpul ciclului. Ea este produsa de asa-numitul sindrom premenstrual. De vina mai pot fi: pilulele anticonceptionale sau o carenta de vitamina B6. Durerile pot indica - foarte rar, ce-i drept - si un cancer de san.
Cand consultam medicul: cand senzatia de apasare nu dispare nici dupa menstruatie.
Ce pot ascunde: cauza acestor dureri este o slabire a sfincterului dintre esofag si stomac, care nu se mai inchide bine si permite acidului gastric sa reflueze in esofag si sa lezeze mucoasa. Poate fi o urmare a kilogramelor plus, a stresului, a alcoolului si a fumatului, dar si a consumului exagerat de alimente.
Cand consultam medicul: cand durerile sau arsurile dureaza mai mult de trei saptamani sau cand ele apar incontinuu. Refluarea permanenta a acidului gastric poate provoca congestii ce pot duce, in cel mai rau caz, la aparitia cancerului esofagian.
Ce pot ascunde: ele indica adeseori o infectie a uretrei. Dar in cazul acestei tulburari, un rol important il poate juca si psihicul, si de asemenea, un sistem imunitar slabit. Daca infectia atinge vezica urinara si este netratata, poate provoca afectiuni ale bazinului renal si, in final, in cazul cel mai grav, o imbolnavire a rinichilor.
Cand consultam medicul: in cazul instalarii durerilor оn zona rinichilor si al aparitiei arsurilor la urinare trebuie consultat imediat medicul urolog sau ginecologul.
Ce pot ascunde: la femeile tinere, o dereglare hormonala produsa de stres sau un efect secundar al pilulei anticonceptionale. Cauzele pot fi uneori si probleme psihice sau formarea unor chisturi (miomuri) uterine. Dupa 45 de ani, adeseori constituie un semnal pentru intrarea in menopauza. Sangerarile sunt uneori semnul unei afectiuni genitale serioase (de exemplu, o inflamatie a ovarelor).
Cand consultam medicul: daca aceste sangerari nu inceteaza dupa 2-3 cicluri. Si, de asemenea, daca ciclul dureaza mai mult de 7 zile si este insotit de dureri mai puternice decat de obicei.
Ce pot ascunde: uneori, este vorba doar de pete de ficat pigmentate mai puternic. Dar ele pot ascunde si un melanom (cancer de piele).
Cand consultam medicul: petele de ficat trebuie examinate cat mai des. Daca forma lor este neregulata, daca si-au schimbat culoarea sau daca depasesc 2 mm, trebuie consultat un medic dermatolog, pentru ca aceasta forma de cancer de piele poate fi usor vindecata atunci cand este depistata la timp.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii