Trimite unui prieten Printeaza pagina

Secretele fructelor uscate

Secretele fructelor uscate

Uscarea sau deshidratarea fructelor reprezinta o metoda simpla si ieftina pentru consevarea lor. In plus, in forma uscata se pastreaza o mare parte din vitaminele continute in fructele proaspete.

Fructele uscate pot fi folosite atat in alimentatie, cat si in tratamentul diferitor boli de inima, rinichi, ficat si stomac. De asemenea, ele sunt utile in mentinerea tineretii si frumusetii.

Nutritionistii sustin ca frumusetea pielii si a parului incepe printr-o alimentatie corecta. Fructele deshidratate sunt de mare ajutor femeilor pentru a se mentine frumoase. Doar dupa 10 zile de consumare a fructelor uscate poti observa ca tenul pare improspatat, iar unghiile si parul sunt mai rezistente. Toate acestea datorita continutului bogat in calciu.

Este bine de retinut faptul ca fructele uscate se incadreaza in categoria alimentelor concentrate si produselor dulci. Totusi, ele nu contin acel zahar pe care suntem obisnuiti sa il punem in ceai, ci fructoza si glucoza. Fructele uscate sunt calorice, insa nu contin acele calorii "rele", ce sunt intalnite in bomboane si prajituri.

Iti recomandam sa speli fructele uscate cumparate din magazin in apa calduta inainte de a le consuma.

Stafidele, caisele, si prunele deshidratate sunt cele mai cunoscute si consumate fructe uscate. De asemenea, se obisnuieste deshidratarea merelor, perelor, afinelor, zmeurei, visinelor, cocazelor, cireselor, macesului, capsunilor si murelor.

Caisele

Caisele contin provitamina A si zaharuri. Pot fi uscate doar fructele complet coapte. Caisele uscate contin 40% zahar si 15-20% apa. Ele sunt benefice in cazul bolilor cardiace.

Stafidele

Vita de vie este folosita in medicina de foarte mult timp. Ea contine formele usor asimilabile ale zaharului (15-20%), 0,8% acizi organici si 0,5% saruri minerale. Strugurii reprezinta o buna sursa de vitamina P.

Consumul de stafide intareste plamanii, inima si sistemul nervos. Ele trebuie neaparat incluse in dieta bolnavilor ce sufera de aritmie cardiaca, boala hipertonica, si in special a persoanelor ce utilizeaza preparate diuretice.

Prunele

Primele informatii despre consumul de prune uscate provin din perioada Imperiului Roman. Ele sunt bogate in fibre si in vitaminele complexului B. Prunele uscate normalizeaza metabolismul carbohidratilor, indeparteaza senzatia de anxietate, cresc rezistenta organismului la stres. Sunt benefice in alimentatia pacientilor cu afectiuni intestinale, ale rinichilor si inimii. Tinctura de prune uscate este recomandata in cazul problemelor de stomac.

Merele si perele

Merele contin multe dintre vitaminele necesare sanatatii: A, PP, C, B1, B2. Pot fi uscate intregi sau feliate. Merele uscate contin 40-45% zahar.

In China antica perele erau considerate un simbol al logevitatii, intrucat arborii de par traiau foarte mult. Perele contribuie la eliminarea din organism a metalelor grele si a toxinelor. Ele contin multa celuloza insolubila, ce normalizeaza functia intestinului.

Perele uscate pot contine pana la 36% zahar si 24% apa. Pentru uscare, perele se culeg inca tari, se usuca intregi, taiate in jumatate sau in patru.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii