Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 4-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

In saptamana a 4-a de sarcina bebelusul tau este inca foarte mic, lungimea lui fiind de 0,36-1 mm. Odata cu aceasta saptamana incepe perioada embrionara de dezvoltare, care va dura pana la sfarsitul celei de a zecea saptamani de sarcina. Este timpul formarii si dezvoltarii tuturor organelor copilului.

Se formeaza foitele embrionare. Ele vor servi drept baza pentru dezvoltarea diferitor tesuturi si organe. Foita interna (endodermul) da nastere plamanilor, ficatului, sistemului digestiv, pancreasului. Din foita medie (mezodermul) se dezvolta scheletul, muschii, aparatul uro-genital, vasele sanguine si inima. Foita externa (ectodermul) raspunde de formarea pielii, parului, cristalinelor, smaltului dentar, sistemului nervos.

Tot acum, se dezvolta activ organele extraembrionare (corion, amnios si sacul vitelin). Ele asigura alimentatia, respiratia, sustinerea biochimica si protectia bebelusului tau. Corionul contribuie la formarea placentei, iar amniosul la formarea sacului amniotic.

Primele 12 saptamani de sarcina reprezinta perioada cea mai critica pentru bebelusul tau, deoarece marcheaza debutul formarii placentei. Placenta va juca un rol important atat in producerea de hormoni cat si in aprovizionarea copilului cu oxigen si substante nutritive.

Corpul galben

In momentul in care ovulul paraseste ovarul, in locul foliculului rupt se formeaza asa-numitul corp galben (corpus luteum). Acesta arata ca o vezicula mica pe peretele ovarului. La nivelul sau are loc dezvoltarea rapida a vaselor sanguine cu scopul de a produce hormoni precum, progesteron - esential pentru sustinerea sarcini in stadiile timpurii, pana la formarea placentei.

Rolul corpului galben este inca discutat de multi medici. Se considera ca este in special important in primele saptamani de sarcina, deoarece indeplineste functia de glanda, producand progesteron. Mai tarziu, in saptamanile 8-12 de sarcina, aceasta functie va fi preluata de placenta.

Corpul galben este prezent aproximativ 6 luni de sarcina, desi exista cazuri cand acesta, in mod normal, supravietuieste toata perioada sarcinii.

Cum te schimbi tu?

Spre sfarsitul celei de-a 4-a saptamani - inceputul saptamanii a 5-a de sarcina, probabil, inca astepti aparitia ciclului menstrual, iar anumite ganduri incep deja sa te framante. Cumpara un test de sarcina!

Cand se fac testele de sarcina?

Multe femei, care isi planifica sarcina, isi pun intrebarea: Cand pot face testul de sarcina pentru a obtine un rezultat sigur?

Producatorii testelor de sarcina, medicii, chiar si prietenele te vor sfatui sa nu faci testul pana la intarzierea ciclului. Haide sa vedem de ce si sa incercam sa calculam probabilitatea ca testul de sarcina sa iti arate rezultatul corect, in functie de ziua ovulatiei.

Luam ca reper un test de sarcina cu sensibilitatea 25 mUI/ml. Testul reactioneaza la prezenta in urina a hormonului - gonadotropina corionica umana (hCG). El va prezenta un rezultat pozitiv daca in urina femeii hormonul se gaseste intr-o cantitate mai mare de 25 mUI/ml.

Trebuie de stiut faptul ca acest hormon apare imediat dupa implantarea embrionului in peretele uterin, la inceput in sange apoi, putin mai tarziu, in urina. Iar implantarea are loc, la randul ei, in zilele 7-10 dupa ovulatie. Totusi, trebuie de luat in considerare ca, nivelul de hormoni nu ajunge imediat dupa implantare la valori de 25 mUI/ml, ci se ridica treptat, dublandu-se zilnic.

Sa presupunem ca implantarea a avut loc in ziua a 7-a dupa ovulatie, iar nivelul de hormoni, in aceasta zi, a ajuns pana la 2 mUI/ml. In ziua urmatoare nivelul de hCG se dubleaza fiind de 4 mUI/ml. La 9 zile dupa ovulatie, acesta se va dubla din nou, ajungand la 8 mUI/ml. Desi sarcina creste si se dezvolta, nivelul de hormoni nu este suficient de crescut pentru ca testul sa prezinte rezultatele corecte. Abia in ziua a 11-a dupa ovulatie nivelul de hCG trece, pentru prima data, pragul de 25 mUI/ml, iar testul de sarcina poate prezenta o a doua linie slaba.

Cu toate acestea, in calculele noastre, nu am tinut cont de faptul ca continutul de hormoni in urina poate fi mult mai scazut decat in sange, iar la fiecare femeie in parte acest nivel este individual.

Iar acum, imagineaza-ti ca implantarea a avut loc in ziua a 10-a dupa ovulatie si nu in ziua a 7-a. Aceasta inseamna ca linia a 2-a va aparea abia in ziua a 14-a dupa ovulatie.

Iata de ce producatorii de teste recomanda efectuarea testelor de sarcina numai dupa ce ai observat intarzierea ciclului menstrual, adica cel mai devreme dupa 15 zile de la ovulatie.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii