Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sa gatim la abur!

Gatitul alimentelor la abur este una dintre cele mai vechi metode de prelucrare culinara.

O metoda chinezeasca straveche de gatire la abur practic nu s-a schimbat timp de multe secole. Traditional, in China carnea si legumele se gatesc intr-o tigaie adanca cu fund rotund, in care, pe cateva nivele, se plaseaza cosuri din bambus sau din stuf umplute cu ingrediente taiate marunt.

Avantajele acestei metode sunt evidente: produsele isi pastreaza nu doar culoarea naturala, mirosul, forma si gustul, ci si o cantitate crescuta de microelemente si vitamine continute in produsele crude. Pentru prelucrarea la abur nu este nevoie de ulei si bulion, de aceea vitaminele hidrosolubile si mineralele nu se pierd, iar mancarea nu se incarca cu grasimi.

In timpul gatitului la abur, produsele nu au contact cu aerul si nu se infierbanta mai mult de 100 grade, ceea ce le pastreaza compozitia lor originala. Pentru aceasta forma de gatit se potrivesc toate produsele, cu exceptia ciupercilor, care trebuie preparate intr-o cantitate mare de apa. Legumele si fructele stricate sau vestejite vor dobandi un gust si miros neplacut, iar daca se vor inlatura defectele acestea isi vor pierde forma. De aceea, pentru gatitul la abur toate legumele si fructele trebuie sa fie in starea cea mai buna.

Timpul necesar pentru gatitul la abur al legumelor este semnificativ mai mic decat in cazul prajirii sau fierberii. Bucatele gatite la abur ies mai suculente si mai benefice deoarece aburul ce dispare din apa, chiar din cea cu clor sau apa dura, nu contine impuritati ale metalelor.

In afara de beneficiile pentru sanatate, aceasta forma de pregatire a alimentelor economiseste timpul si usureaza viata gospodinelor, iar bucatele nu se vor arde niciodata, totul se prepara uniform, nu este necesara amestecarea sau intoarcerea alimentelor.

Vasul cu aburi nu trebuie curatat de grasimi iar bucataria de stropii de grasime, ce apar in urma praitului in ulei. Pe diferitele nivele ale aparatului se pot gati in acelasi timp cateva bucate diferite, introducand alimentele ce necesita un timp mai redus de prelucrare in etajul superior. Asfel se poate foarte repede si fara pierderi dezgheta carnea, pestele si legumele.

In ciuda avantajelor aparatului, nu multi se incumeta sa inlocuiasca tigaile si oalele. De obicei, gatitul la abur este recomandat bolnavilor ce sufera de gastrita, ulcer, colecistita, ateroscleroza si alte afectiuni cronice, iar persoanele sanatoase considera ca nu au de ce sa renunte la posibilitatea de a manca alimente prajite si grase.

Persoanelor, care s-au obisnuit cu ciorba grasoasa si crocantele cartofi prajite, gustul mancarii preparate la abur, la inceput, va parea neplacut. Pentru a evita acest lucru, dupa preparare, se pot adauga diverse sosuri si condimente la bucate.

Ganditi-va la inceput, va place atat de mult gustul mancarii prajite, incat sunteti gata sa va impacati cu efectele sale daunatoare? In timpul prajirii, in special prin reincalzirea uleiului se formeaza substante cancerigene. Carnea prajita reprezinta o incarcatura serioasa pentru stomac si sistemul cardiovascular. Bucatele preparate la abur, din contra, se asimileaza usor, nu dau senzatie de greutate in stomac si chiar contribuie la pastrarea tineretii si frumusetii. Acest lucru este posibil de arece ele nu contin calorii in plus, colesterol ce poate bloca vasele de sange.

Prin consumul regulat al alimentelor gatite la abur se imbunatateste starea pielii, a parului si a unghiilor, se intareste imunitatea si creste tonusul muscular. Alimentele gatite la abur constituie o profilaxie excelenta a bolilor sistemului cardiovascular la persoanele cu varsta peste 40 de ani.

Aceste produse, fara indoiala, vor placea copiilor care inca nu au reusit sa-si formeze o pasiune pentru macarea prajita. Ele sunt colorate si arata apetisant, ceea ce creste sansa sa fie mancate de copii.

O modalitatea simpla pentru gatitul la aburi - o oala adanca, pe fundul careia se toarna apa, peste care se pune o sita, iar capacul se adapteaza bine. Insa, odata cu aparitia vaselor cu aburi moderne chiar si gospodinele cele mai nepricepute pot gati bine si gustos. Principiul de lucru al acestor aparate electrice este simplu - baza se umple cu apa care este incalzita de catre un generator de abur, iar aburii formati ajung la alimentele situate pe cateva nivele in niste cosuri cu gaurele. Condensatul se strange in crapodina. Astfel de aparate prezinta un timer, un indicator pentru nivelul de apa si cateva regimuri de lucru. Atunci cand apa fierbe aparatul se opreste automat.

Vasele cu aburi mai ieftine folosesc doar apa curata pentru formarea de abur, astfel in ele nu se poate gati cu bulion, vin, sau ceai, ceea ce reduce semnificativ meniul. Alte aparate pot pastra temperatura produselor dupa gatire si pot incepe lucrul dupa timer, preparand dejunul in timp ce toti dorm.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii