Rujeola sau pojarul este o boala infectioasa acuta extrem de contagioasa, determinata de virusul rujeolic si caracterizata clinic prin fenomene catarale (imflamatorii) respiratorii si exantem maculo-papulos generalizat (eruptie la nivelul pielii caracterizata prin modificare de culoare a pielii si basicute pe piele).
Este o boala eruptiva deosebit de severa, constituind o cauza majora de morbiditate si mortalitate la sugari si copii nevaccinati, insotita de numeroase complicatii.
Incidenta rujeolei a scazut dramatic dupa introducerea pe scara larga a vaccinarii anti-rujeolice, actualmente survenind in mici focare epidemice care afecteaza persoanele receptive dintr-o colectivitate si indeosebi sugarii intre 6 luni - 1an (care au pierdut anticorpii transmisi transplacentar de la mama), adolescentii, adultii tineri si copii nevaccinati. Daca mama nu prezinta imunitate fata de boala risul de imbolnavire al nou-nascutului este de 100%.
Sursa de infectie: omul bolnav cu forma tipica sau atipica de boala.
Transmiterea se face fie prin contact direct (prin picaturi de secretie nazo-faringiana eliminate prin tuse sau stranut) fie indirect printr-o terta persoana (contagiozitate de scurta durata) sau prin curenti de aer.
Imunitatea dupa boala naturala este pe toata viata.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii