Purpura este o afectiune caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii.
Trombocitopenia reprezinta scaderea anormala a numarului de trombocite (celula sangvina cu rol important in coagularea sangelui) din sange.
Este cea mai frecventa trombocitopenie diagnosticata la varsta copilariei. Frecvent boala poate aparea in timpul evolutiei sau dupa o boala eruptiva a copilariei: rubeola, rujola, etc.
In acelasi timp, insa, 50-80% dintre cazuri sunt precedate de un episod infectios aparent viral, cu 1 pana la 6 saptamani inainte; este vorba in general de o infectie a cailor respiratori superioare.
Varsta cea mai frecvent afectata se situeaza intre 2-6 ani. Nu exista vreo predominanta legata de sex in formele acute. Boala este mai frecventa in sezoanele reci, cand si infectiile virale sunt mai numeroase.
Semne si simptome
Debutul este brusc, ca o purpura petesiala (leziuni mici rosii a pielii sau a mucoaselor) si in 20-30% din cazuri epistaxis (hemoragie nazala) sau hemoragii bucale, hematurii (prezenta a sangelui in urina), hemoragii intestinale.
Starea generala este buna. Uneori se palpeaza splina, care este moderat marita.
Evolutie
Exista 3 tipuri de evolutie:
Tratament
Purpura trombocitara idiopatica este o urgenta in patologia hemoragica la copil. Internarea este obligatorie si va fi facuta in regim de urgenta. Sunt interzise injectiile intramusculare, masurarea temperaturii rectal si administrarea de aspirina in caz de febra.
Tratamentul de urgenta in primele 5-7 zile va cuprinde:
Terapia cu imunoglobuline administrate intravenos in doze de 400 mg/kgcorp/zi timp de 5 zile, sau 800 mg/kgcorp/zi timp de 3 zile, accelereaza vindecarea atat in formele de evolutie favorabila, cat si in cele cu recaderi.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii