Prurigo-ul acut al copilului afecteaza copiii de varste intre cateva luni si 6-7 ani.
Este o afectiune cutanata alergica, ce are la baza sensibilizarea la diversi alergeni: alimentari (oua, lapte de vaca, peste, capsuni, ciocolata, conservanti alimentari etc.), infectiosi (focare amigdaliene, otice etc.), parazitari (oxiuroza, giardioza etc.), saliva unor insecte care inteapa pielea (tantari, purici, plosnite, capuse) si, mai rar, pneumalergeni sau alergeni medicamentosi.
Semne si simptome
Afectiunea consta in aparitia de papule (proeminente) sau papulo-vezicule(proeminente si basicute cu continut lichid) inconjurate de cate o placa urticariana. In evolutie placile urticariene dispar in cateva ore, in timp ce papulele persista iar veziculele se rup prin scarpinat, formandu-se mici cruste.
Eruptia poate apare oriunde pe trunchi si membre, cu exceptia palmelor, plantelor (talpi), fetei, gatului si regiunii genitale.
De obicei starea generala nu este afectata; uneori pot aparea insa tulburari digestive, iar pruritul (mancarimea) violent poate produce agitatie si insomnie.
Boala recidiveaza frecvent si dispare de obicei spontan la majoritatea cazurilor, dupa varsta de 6-7 ani. In lipsa tratamentului eruptia evolueaza cateva saptamani pana la 2-3 luni.
Tratament
Tratamentul are ca prim obiectiv indepartarea alergenului (regim alimentar adecvat, tratarea infectiilor si parazitozelor, indepartarea din mediu a insectelor etc.). Paralel se trateaza eventualele tulburari digestive.
Tratamentul patogenic si simptomatic consta in general in antihistaminice si sedative, iar in cazurile severe, rezistente la alte tratamente, se face corticoterapie sistemica (scurta si in doze medii).
Local se aplica mixturi sau lotiuni continand substante antipruriginoase (mentol), hidrocortizon acetat si solutii antiseptice in cazul suprainfectiei.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii