Trimite unui prieten Printeaza pagina

Produsele zaharoase

Generalitati

In ciuda numeroaselor efecte negative pe care le are consumul de produse zaharoase asupra omului, ele continua sa fie o componenta zilnica a alimentatiei umane, pentru ca gustul dulce reprezinta pentru cei mai multi dintre noi un gust apreciat.

Dulciurile nu lipsesc din dieta omului modern, cu atat mai mult cu cat exista, pe langa dulciurile traditionale, dulciuri procesate industrial, accesibile si prezente in toate magazinele alimentare.

Produsele zaharoase sunt extrem de diferite dar au o caracteristica comuna, si anume continutul mare in zahar sau in alte substante dulci. In afara de zahar, se mai pot folosi siropul de glucoza, zaharul invertit, mierea, indulcitori sintetici, etc.

Majoritatea produselor zaharoase contin si diferiti aditivi care sunt meniti sa le creasca atractivitatea pentru consumatori: coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori, etc.

Din punct de vedere al concentratiei in substante dulci, produsele zaharoase au fost clasificate in 4 mari categorii:

Prima categorie este alcatuita din alimente care au zahar intr-o concentratie mare, 80-100%. In aceasta categorie intra zaharul, produs pur, care are peste 99% zaharoza, mierea, siropul de glucoza, serbetul, bomboanele simple, etc. Sunt alimente profund dezechilibrate din punct de vedere nutritiv, aducand in organism aproape numai glucide simple, ceea ce pune la dispozitia metabolismului un numar mare de calorii eliberate intr-un interval de timp extrem de scurt. Din pacate, numai eforturile mari desfasurate pe intervale limitate de timp, ar putea beneficia de un asemenea aport energetic. In plus, nu aduc proteine, vitamine si elemente minerale, producand prin insasi prezenta lor, o dereglare metabolica importanta

A doua categorie de produse zaharoase este formata din dulceturi, gemuri, magiun, produse obtinute din zahar si fructe. Acestea au intre 60-80% zahar si sunt, de asemenea, alimente dezechilibrate si dezechilibrante. Datorita tratamentelor termice prelungite implicate in producerea lor, ele nu mai pastreaza aproape nimic din vitaminele aduse de fructe, ci doar putine elemente minerale si fibre alimentare, mai ales daca fructele folosite nu au fost decojite.

A treia categorie de produse zaharoase, avand 40-60% zahar, este obtinuta din fructe oleaginoase si zahar si reprezinta cele mai consumate dulciuri in lumea contemporana. Este vorba despre ciocolata, care se obtine pornind de la boabele de cacao si de halva, obtinuta fie din semintele de floarea soarelui, fie din semintele de susan. Procedeele tehnice prin care se fabrica aceste produse sunt destul de complicate, dar rezultatul reprezinta preparate nu numai apreciate, dar si cu o valoare nutritiva mare. In principal, ele sunt extrem de calorigene. Respectivele calorii vin nu numai din zahar, dar si din lipidele care se gasesc aici intr-un procent ridicat (20-40% in produsul final). Este vorba de lipide vegetale, fara colesterol, dar bogate in acizi grasi esentiali. Halvaua si ciocolata aduc si proteine (halvaua de floarea soarelui contine 10-12% proteine), tocoferoli, vitamine din complexul B (cu exceptia vitaminei B12), minerale (indeosebi fosfor, potasiu), fibre alimentare (celuloza, hemiceluloze). Ciocolata contine mici cantitati de metilxantine: cofeina, teobromina stimulatoare pentru sistemul nervos central.

A patra categorie de produse zaharoase este reprezentata de asa-zisele mixturi complexe, denumire care include toate celelalte dulciuri care nu au fost mentionate: napolitane, prajituri, biscuiti, inghetate, creme, etc, in fabricarea carora s-au folosit materii prime extrem de diverse. Continutul de zahar din aceste produse este mult mai mic, de 20-40%. In plus, ele contin si acei nutrienti care provin din compusii de baza utilizati in preparare, adica din lapte, unt, margarina, faina, fructe uscate, fructe oleaginoase, cacao, etc.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii