Potasiul se gaseste intracelular 98% si numai 2% se gaseste extracelular, cantitatea totala din organism fiind de 150-250 g.
Functii
Potasiul in organism:
Ratia zilnica recomandata
Aportul recomandat 2000-3000 mg/zi, optim 3500 mg/zi la adult.
Surse alimentare
Potasiul se gaseste in cantitati mari in carne si produse din carne, peste, lapte si produsele lactate (iaurt), cereale integrale, leguminoase uscate, legume (rosii, salata, spanac, ciuperci, cartofi), fructe (banane, pepene galben, struguri), nuci.
Painea alba, produsele zaharoase si alcoolice distilate sunt sarace sau chiar lipsite de potasiu.
Aliment |
Potasiu(mg%) |
Aliment |
Potasiu (mg%) |
Lapte |
150 |
Ciuperci |
470 |
Branza de vaci |
125 |
Spanac |
700 |
Carne de vaca |
370 |
Banane |
380 |
Salau |
330 |
Pepene galben |
320 |
Ou |
140 |
Fasole boabe |
1500 |
Cartofi |
500 |
Nuci |
450 |
Deficitul de potasiu
Poate avea cauze diverse:
Semne si simptome:
Excesul de potasiu
Excesul alimentar nu se intalneste in practica, el fiind consecinta unor afectiuni.
Semne si simptome:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii