Primavara, prin tufarisuri, pe coline sau in viroage, la marginea padurilor, a cailor ferate, de la campie si pana la munte, se intinde podoaba florilor arbustilor de Porumbar.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Florile de Porumbar contin flavonoizi, acizi organici, quercitina, kempherol, saruri de potasiu si magneziu, numeroase microelemente si glicozide.
Fructele contin zaharuri, acizi organici, antocianina, prunicianidina, polifenoli, gumirezine, taninuri, vitamina C, saruri de calciu si magneziu etc.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Porumbele sunt astringente puternice in diareea insotita de dureri si spasme, simptome pe care medicamentele uzuale au tendinta de a le agrava, precum si in colitele de fermentatie.
Fructele au de asemenea proprieti tonice stomahice, sedative, in diateze urice, datorita eliminarii acidului uric (uremie, guta, artritism), precum si in dischinezii biliare. Florile au actiune laxativa si diuretica.
Mustul proaspat, datorita proprietailor antihemoragice, opreste sangerarile nazale (epistaxis).
MOD DE INTREBUINTARE
Decoct din o lingura la o cana, 2 cani pe zi.
Suc - cu care se fac tamponari ale mucoasei nazale.
Sub forma de compot, sirop, gem, pasta. Se industrializeaza sub forma de marmelada.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii