Mai putin utilizat, Pastarnacul isi are originea in zona mediteraneana. Efectele terapeutice sunt moderate, deoarece se consuma in cantitati reduse, numai ca adaos. In schimb, proprietatile nutritive sunt remarcabile.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Pastarnacul are o compozitie chimica asemanatoare cu cea a Patrunjelului, fiind bogat in saruri de potasiu, vitamina A, B1, B2 si C, in ulei volatil, continand si apiol.
Valoarea energetica este exprimata prin 40 kcal la 100 g radacini.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Radacinile de Pastarnac sunt tonic-aperitive si usor diuretice, prin diureza producandu-se si o eliminare de toxine, deci au efect depurativ-diuretic.
Se citeaza de asemenea efectul antireumatismal.
MOD DE INTREBUINTARE
Consumat in preparate culinare sau sub forma de decoct, ca si radacina de Patrunjel.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii