Trimite unui prieten Printeaza pagina

Obezitatea si sarcina

Obezitatea reprezinta o crestere exagerata a greutatii corporale printr-o ingrasare anormala.

Frecventa obezitatii in timpul sarcinii si perioadei post-partum este destul de mare, mai ales la femeile tinere.

Clinic, obezitatea din timpul sarcinii si post-partum, nu se deosebeste de cea din afara acestor perioade.

Cauze

In general, obezitatea poate fi endogena (cauzata de factori interni) si/sau exogena (cauzata de factori externi).

Un mare accent se pune pe ereditate, deoarece s-a putut constata ca in aceste familii exista aproape intotdeauna o tendinta de ingrasare, iar mamele au nascut copii supraponderali si cu mortalitate mare.

S-au incriminat, de asemenea, tulburarile hormonale din sarcina care ar duce la obezitate.

Se admite ca obezitatea in timpul sarcinii si perioadei post-partum este determinata de o alimentatie arhiabundenta si, deci, ca este de origine exogena. Excesul de apetit, care se intalneste in sarcina, are origini multiple si, in primul rand, un dezechilibru al hipotalamusului, precum si unele deviatii psihice. Pe langa acestea trebuie admisa si ereditatea care are un rol important.

In general exista tendinta femeii de a manca mult in timpul sarcinii in vederea dezvoltarii optime a fatului ("mananca pentru doi"). Dupa nastere continua supraalimentatia pentru a avea lapte mai mult.

In unele cazuri, mai rare, obezitatea se poate asocia cu unele tulburari ca virilismul, hipertensiunea, oligomenoreea sau amenoreea. Incidenta asocierii obezitatii cu diabetul este mare.

Semne si simptome

Obezitatea in sarcina se caracterizeaza prin cresterea rapida a greutatii corporale la sfarsitul sarcinii si imediat dupa nastere. Aceasta obezitate poate dispare, dar cel mai adesea dureaza toata viata.

Depozitele de grasime intereseaza in special regiunea abdominala, sanii, partea superioara a bratelor si bazinul.

Dupa nastere, la aceste cazuri, lactatia decurge normal.

Greutatea fetilor la nastere este mai mare ca acelora proveniti din mame cu greutate normala.

Tratament

Datorita sportului de masa, gimnasticii, miscarilor in aer liber, tratamentul medicamentos nu se mai face decat in rare cazuri sau atunci cand anumite femei se adreseaza medicului din motive estetice.

Tratamentul modern al obezitatii se bazeaza pe principii patogenice.

In primul rand se asigura reducerea aportului caloric si cresterea consumului de energie, prin exercitii moderate in cazul femeilor gravide sau care au nascut, prin restrictiile alimentare care nu trebuie sa fie excesive, ci progresive.

Nivelul la care trebuie redus aportul caloric depinde in primul rand de gradul obezitatii si al exercitiilor fizice care se prescriu. Nu trebuie redus aportul de proteine in asa fel incat organismul sa fie nevoit sa utilizeze proteinele tisulare proprii.

In alcatuirea unui regim se va avea in vedere, gradul obezitatii. Se indica o scadere a ratiei alimentare cu 40% din totalul caloriilor, care duce la o scadere a greutatii corporale cu 150 g zilnic.

Persoana este supusa la acest regim pana se ajunge la greutatea dorita, pentru ca in continuare regimul sa fie corectat in raport cu necesitatile energetice ale organismului.

In sarcina si post-partum nu se va recurge la tratamente hormonale deoarece nu dau rezultate.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii