In conceptia medicinei moderne, obezitatea se defineste ca o acumulare de grasimi, ca un exces ponderal de 20-30% fata de valorile normale ale mediei indivizilor de aceleasi sex si varsta. Doi sunt factorii principali care favorizeaza obezitatea: primul este cel exogen (abuzul alimentar, lacomia), iar cel de-al doilea este de origine endogena si se datoreaza unor predispozitii genetice sau unor dereglari glandulare, la care se adauga sedentarismul.
De cele mai multe ori, obezitatea este insotita de diabet zaharat, de ateroscleroza, de afectiuni ale colecistului si mai ales de unele disfunctii neuro-endocrine. In afara de aceste afectiuni, obezitatea se instaleaza de regula dupa menopauza, fenomen fiziologic de altfel normal.
Fitoterapia nu dispune de o anumita planta care, singura, sa ajute la scaderea surplusului ponderal, dar, la tratamentul igieno-dietetic si medicamentos prescris de medic se recomanda si asocierea unor ceaiuri medicinale simple (sau din amestecuri de plante) sub forma de infuzie sau decoct, deoarece ele nu prezinta contraindicati si nu declanseaza reactii adverse.
Sub aspect farmacodinamic, diversele formule fitoterapeutice urmaresc: accelerarea tranzitului intestinal prin plante cu acfiune laxativa sau purgativa (in special in cazul constipatiilor cronice). Eliminarea surplusului de apa din tesuturi prin diureza crescuta sau prin transpiratie excesiva; echilibrarea functiilor glandulare.
Radacina de Cicoare are actiune anorexigena,motiv pentru care se recomanda in tratamentul obezitatii. Din ea se poate prepara fie o infuzie, fie un decoct scurt (10 minute), adaugand 1 lingurita de radacini sfaramate la o cana cu apa. Toata cantitatea se bea in cursul unei zile. Durata unei astfel de terapii este mai lunga(chiar o luna de zile).
Dintre ceaiurile medicinale, cele mai indicate in cura de slabire sunt urmatoarele:
Frunze de Senna | 28 g |
Volbura | 28 g |
Fructe de Anason | 10 g |
Fructe de Fenicul | 9 g |
Coada soricelului | 9 g |
Rizomi de Pir | 9 g |
Alga Fucus | 7 g |
Doza este de 1-3 cani pe zi, obtinute prin infuzarea a 1-2 linguri de amestec de plante la o cana cu apa. Acest ceai medicinal este comercializat sub denumirea de "Antiviscosin-Schlankheistee".
Radacini de Lemn dulce | 5 g |
Flori de Nalba | 10 g |
Flori de Soc | 10 g |
Frunze de Menta | 10 g |
Franze de Podbal | 25 g |
Franze de Podbal | 40 g |
Se prepara sub forma de infuzie, folosind 15 g amestec de plante la 1l apa. Se beau 1-2 cani pe zi. Ceaiul medicinal este comercializat sub denumirea de Warondo-Blutreinigungstee.
Dintre preparatele fitoterapeutice existente la noi, mentionam: Normoponderol (tablete) marca Plantavorel, un produs 99% din plante, exceptand liantii pentru tabletare si Slim Drink (PlantExtract), produs natural pentru echilibrarea greutatii.
Acest tratament trebuie coroborat cu o dieta alimentara obligatorie.
Dieta se compune din:
Micul dejun (in fiecare zi acelasi): 2 oua fierte (tari) cu putin mustar sau hrean ras si sare, dupa gust. Cafea sau ceai chinezesc, indulcite cu ciclamat de sodiu sau, mai bine, cu steviozid, edulcorant natural obtinut dintr-o planta. Se poate bea in plus si un pahar de suc natural de fructe sau legume.
Luni - la pranz: friptura de vaca la gratar (in cantitate de 250-300 g), salate de sezon din rosii, castraveti, gulii, salata verde, andive sau telina, toate, pregatite fara untdelemn.
la cina: 2 oua fierte tari, 2 mere acrisoare (cretesti, renete), o portocala sau un grapefruit.
Marti - la pranz: 2-3 oua tari, salata asortata din morcovi, telina, mere, salata verde, de asemenea fara untdelemn.
la cina: 2-3 oua tari, o rosie, un castravete (de sera) sau salata verde, fara ulei, ceai de plante, fara zahar sau indulcit cu ciclamat de sodiu sau cu steviozid.
Miercuri - la pranz: 2 antricoate de vaca (in greutate de 250 g) la gratar, salata de telina cu morcov sau castravete, cafea sau ceai fara zahar.
la cina: 2-3 oua tari, o rosie, salata verde (fara ulei) acrita cu suc de lamaie sau otet de mere; se poate completa meniul cu 3-4 ridichi de luna, cu 1/2 ridiche neagra rasa sau cu o gulie rasa.
Joi - la pranz: 2-3 oua tari, rosii, gulie, ridichi sau varza fiarta (nemurata) cu putin unt, branza dulce de vaca.
la cina: 2 oua tari, salata de rosii sau telina (fara ulei), ceai de plante neindulcit.
Vineri - la pranz: peste alb (salau, stiuca, biban, scobar, crap fitofag, cod) sub forma de rasol, cu lamaie, o felie de paine prajita.
la cina: fructe acrisoare, indiferent de sortiment si cantitate, pana la senzatia de satietate.
Sambata - la pranz: 1/2 pui fript (la gratar sau la rotisor), salata asortata (de sezon), mere, cafea sau ceai fara zahar.
la cina: 1/2 pui fript, rosii si fructe acrisoare (dintre cele care se gasesc in sezonul respectiv).
Duminica - la pranz: friptura de vaca in greutate de 250-300 g (la gratar sau rasol), rosii si un mar.
la cina: fructe sau salata de fructe (excluzand fructele dulci), in cantitate nelimitata (dupa dorinta).
Cantitatea mare de oua din aceasta dieta nu trebuie sa-i ingrijoreze decat pe bolnavii obezi care au asociata si o dislipidemie, cu valori mari ale colesterolului si carora le sunt contraindicate ouale (in special galbenusul lor). Ouale fierte tari nu se asimileaza in totalitate, se elimina ca atare in proportie de 50-90%. In schimb, ouale fierte "in zeama", ochiurile si omleta se asimileaza foarte bine, astfel incat procesul de slabire nu se realizeaza dupa dorinta celui ce si-a propus o astfel de incercare.
In cursul acestei diete, recunoscuta ca fiind destul de costisitoare, se poate alege o zi pe saptamana in care se vor consuma numai 1 pana la 1,5 kg cartofi copti sau fierti in coaja, indicati atat in obezitate cat si in diabetul zaharat, datorita continutului ridicat in potasiu (cca 5 g/kg), absolut necesar unor functii vitale ale organismului.
Dupa cum se poate observa, in dieta prescrisa in cura de slabire obezul nu este obligat sa manance mai putin decat in mod obisnuit. Tocmai de aceea, metoda recomandata nu se incadreaza in "canoanele clasice"; ea se bazeaza pe trei principii fundamentale:
Atat dieta alimentara, cat si celelalte procedee terapeutice trebuie continuate cat mai mult posibil, pentru mentinerea greutatii corporate optime, obtinuta de bolnav cu atata greutate si poate chiar cu sacrificii.
In ceea ce priveste regimul alimentar predominant vegetarian, este indicat sa contina cat mai multe fructe: cirese, lamai, mere acrisoare, visine, pepene verde si struguri de masa, iar dintre legume: spanac, cartofi, tomate, salata verde si telina.
In "cura de slabire" este interzis (iar daca acest lucru nu este posibil, sa fie redus la minimum) consumul de bauturi alcoolice (cu deosebire de bere si de vinuri dulci), precum si de bauturi racoritoare cu continut mare de zaharuri.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii