Epiziotomia este o procedura medicala ce consta in efectuarea unei mici incizii in vagin pentru a largi deschiderea vaginala si a preveni ruptura vaginului.
Unii medici recurg la aceasta procedura mai des ca altii, asa ca este indicat sa intrebi obstetricianul despre tehnicile pe care le aplica de obicei in cursul unei nasteri.
Cand se foloseste epiziotomia?
Epiziotomia poate fi necesara atunci cand:
Cum se efectueaza epiziotomia?
Zona va fi anesteziata cu un anestezic local. Apoi, se efectueaza o mica incizie in fundul vaginului atunci cand contractiile sunt maxime. Uneori nu este suficient timp pentru a efectua anestezia, insa intinderea tesuturilor le amorteste, si deci nu ar trebui sa simti vreo durere semnificativa.
Sutura inciziei realizate in epiziotomie sau a rupturii vaginale dupa nastere poate dura mai mult si poate fi dureroasa, necesitand uneori efectuarea unei anestezii locale. Firele se vor dizolva singure, nefiind nevoie sa fie extrase de medic.
Urmarile epiziotomiei
Este normal sa simti un anumit grad de discomfort sau durere dupa o epiziotomie, insa daca se instaleaza o infectie, durerea este puternica.
Plaga ar trebui sa se vindece in 10-14 zile, insa daca prezinti dureri dupa aceasta perioada consulta medicul. Ruptura vaginala provoaca dureri mai mari decat epiziotomia.
In unele cazuri, copilul trebuie ajutat sa traverseze canalul de nastere, cu ajutorul unui forceps sau unui extractor cu vacuum. Nici una dintre metode nu este folosita pana cand colul uterin (cervixul) nu este dilatat la maxim, iar capul copilului nu a coborat in pelvis.
Cand se foloseste nasterea asistata?
Poti necesita o nastere asistata atunci cand:
Cum se efectueaza o nastere asistata?
Exista doua metode de a realiza o nastere asistata:
Cu forcepsul. Probabil ti se va administra un anestezic local si ti se va efectua o epiziotomie. Doctorul pozitioneaza forcepsul pe partile laterale ale capului copilului, si il trage cu delicatete afara. Tu il poti ajuta prin impingere. Restul corpului este expulzat normal (natural).
Cu extractorul cu vacuum. O cupa mica de plastic, conectata la pompa de vacuum, este introdusa in vagin si atasata de capul vaginului. Copilul este tras cu delicatete de-a lungul canalului de nastere in timp ce tu impingi.
Urmarile nasterii asistate
Forcepsul poate lasa semne de apasare sau vanatai pe partile laterale ale capului copilului, insa acestea nu sunt daunatoare si dispar in cateva zile.
Cupa extractorului cu vacuum poate cauza o umflatura slaba si mai tarziu o vanataie pe capul copilului. Aceasta dispare treptat.
Travaliul poate fi indus artificial. Pot fi folosite diverse metode pentru a grabi un travaliu ce se desfasoara prea lent.
Cand se foloseste inducerea travaliului?
Travaliul poate fi indus atunci cand:
Cum se efectueaza inducerea travaliului?
Inducerea travaliului este planificata intotdeauna din timp, iar tu vei fi internata in spital. Travaliul poate fi indus prin doua modalitati:
Urmarile inducerii travaliului
Amniotomia este de regula nedureroasa iar travaliul incepe la scurt timp dupa "ruperea apei".
Hormonul artificial ocitocina este administrat lent intravenos pana cand travaliul ajunge in plina desfasurare (forta).
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii