Trimite unui prieten Printeaza pagina

Metode de combatere a celulitei

Celulita a devenit o problema frecventa in zilele noastre. Una dintre cele mai mari ingrijorari ale femeii moderne este sa priveasca in oglinda si sa observe ca pielea sa a capatat aspectul unei coji de portocale.

Iar cand primele semne ale acestui cosmar apar, frecvent intra in panica si incepe sa ia masuri drastice. Insa, de cele mai multe ori, masurile extreme, precum infometarea, nu dau rezultate.

Celulita are nevoie de un tratament sistematic complex.

De ce capata pielea aspectul cojii de portocala?

Celulita sau lipodistrofia subcutanata reprezinta cresterea locala a numarului de celule adipoase ca urmare a tulburarii circulatiei sanguine si limfatice.

Grasimea si surplusul de lichide si de produse ale metabolismului celular se acumuleaza si deformeaza suprafata pielii, avand ca rezultatul dezvoltarea aspectulului de coaja de portocala pe abdomen, coapse, fese, partile laterale ale genunchilor, si brate.

Principiile de tratament al celulitei

Celulita este o tulburare ce necesita un tratament indelungat. Metodele de baza ale luptei cu celulita sunt:

  • alimentatia corecta
  • exercitiile fizice
  • masajul, inclusiv limfodrenajul
  • mezoterapia
  • fizioterapia si reflexoterapia
  • utilizarea cremelor si gelurilor anticelulitice
Alimentatia corecta

Alimentatia corecta este baza tratamentului anticelulitic. Nu are nici un rost sa incepi cu dietele drastice - vei obtine doar tulburarea metabolismului si accentuarea semnelor celulitei. Mai bine, adopta reguli stricte in alimentatia ta. Mananca des (4-6 ori pe zi) si in cantitati mici.

Poti manca fara sa te limitezi:

  • fructe si legume proaspete, fierte, inabusite sau preparate la aburi
  • terci de ovaz
  • produse lactate acide, branza
  • carne fara grasimi, carne de pui, peste, fierte, gatite la abur, inabusite
  • sucuri naturale proaspete

Evita sa consumi:

  • dulce, gras, fainos (tulbura metabolismul si determina depunerea de grasimi)
  • prajit, in special carnea si cartofii
  • mancaruri sarate si picante (contribuie la retentia apei in organism)
  • lichide reci (ingreuneaza secretia sucurilor digestive)
  • ceai concentrat, cafea si tigari (favorizeaza constrictia vaselor de sange mici ceea ce duce la inrautatirea circulatiei sanguine si limfatice)
Exercitiile fizice

Sportul ajuta la scaderea greutatii si imbunatateste circulatia sanguina, avand implicit efect anticelulitic. Poti alege orice exercitiu fizic pentru coapse, abdomen, fese si maini, iar in cazul in care le efectuezi regulat cu siguranta semnele celulitei se vor diminua. Inotul este foarte util.

Masajul si limfodrenajul

Masajul manual clasic inbunatateste semnificativ circulatia sanguina si cea limfatica, dizolva grasimea si contribuie la eliminarea sa.

Limfodrenajul este o tehnica de masaj cu rolul de a directiona limfa din periferie catre marile ducte colectoare pentru ca excesul de lichide sa fie eliminat.

Mezoterapia

Mezoterapia reprezinta introducerea intradermica a unor doze mici de preparate medicamentoase.

Pentru tratamentul celulitei se aplica preparate ce disperseaza depunerile de grasime si/sau medicamente ce ajuta limfodrenajul, si care imbunatatesc microcirculatia si elasticitatea pielii.

Fizioterapia si reflexoterapia

Pentru indepartarea celulitei se indica diferite proceduri fizioterapice, precum miostimularea (contractia muschilor cu ajutorul curentului electric), electroforeza (introducerea in piele a diferitor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric), diverse tipuri de bai si dusuri, impachetari, etc.

Reflexoterapia consta in diverse metode terapeutice (masaj, ace speciale, tigarete de pelin, etc.) aplicate pe anumite puncte de pe corp. Ajuta la imbunatatirea proceselor metabolice, circulatiei sanguine si limfatice, normalizarea activitatii tractului intestinal.

Mijloace externe de combatere a celulitei

Cremele si gelurile anticelulitice actioneaza numai asupra stratului superficial al pielii, imbunatatindu-i tonusul si aspectul, si, de aceea, pot fi doar mijloace adjuvante in tratamentul celulitei. Sunt bine de utilizat in prevenirea celulitei.

Exista reguli generale pentru folosirea cosmeticelor anticelulitice:

  • inainte de a aplica crema anticelulitica, pielea trebuie curatata cu ajutorul scrub-ului anticelulitic - indeparteaza murdaria si celulele moarte de pe stratul extern al pielii
  • dupa curatare se aplica crema anticelulitica, care stimuleaza descompunerea grasimilor, si circulatia sanguina si limfatica
  • in final, pe piele se aplica diferite produse care mentin tonusul, elasticitatea si previn imbatranirea pielii

Pentru a face fata celulitei, trebuie sa intelegi mecanismul sau de aparitie si in conformitate cu acesta sa iti restructurezi complet stilul de viata. Numai asa poti reusi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii