Trimite unui prieten Printeaza pagina

Matraguna (Atropa belladonna)

Matraguna (Atropa belladonna)

Planta cu inaltimea de 2 m, ce face parte din familia Solanaceae.

Radacina este groasa, carnoasa si albicioasa si ramificata. Tulpina are culoare pulpurie, iar frunzele sunt de culoare verde inchis, cu marimi inegale si forma ovala.

Infloreste din iunie in septembrie. Florile purpurii sunt mari, de 2,5 cm lungime, suspendate in forma de clopot.

Matraguna este larg raspandita in centrul si sudul Europei. In scopuri medicale se folosesc frunzele plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Frunzele contin hiosciamina, scopolamina, atropina, atropamina, beladonina, amidon, atrozina, si alte substante chimice.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele de matraguna sunt folosite in calitate de spasmolitice si analgezice in cadrul urmatoarelor afectiuni: boala ulceroasa a stomacului si a duodenului, gastrita hiperacide cronice, afectiuni ale cailor biliare si a vezicii biliare, unele forme de pancreatite, litiaza biliara si hepatica si alte afectiuni insotite de spasme ale musculaturii netede.

Sunt recomandate de asemenea in bradicardia de origine vagala, blocada atrioventriculara si stenocardie. S-au observat efecte pozitive ale matragunei in cadrul astmului bronsic, hipersecretiei glandelor salivare si sudoripare.

Datorita actiunii sale asupra circulatiei este administrata in colapsul din cadrul pneumoniei, febra tifoida si alte afectiuni acute.

Creste rata cardiaca cu 20-40 batai/minut fara a diminua forta contractiei.

Se administreaza in durerile de gat reducand inflamatia si congestia locala. De asemenea, este utilizat in tratamentul afectiunilor oculare.

Este recomandata inceperea tratamentului cu doze mici. O mica supradoza poate produce uscaciunea gurii, tulburari de acomodatiei, dilatarea pupilei, urinare dificila, tahicardie si diaree.

In cazul unei intoxicatii mai puternice, apar excitare motorie, tulburari ale coordonarii motorii, halucinatii, delir, temperatura corporala crescuta, dilatarea pupilelor si fotofobiei.

Intr-o intoxicatie grava, apar afectiuni psihice acute. Intoxicatia cu matraguna apare cel mai frecvent la copii.

Administarea de matraguna este contraindicata in cazul glaucomului, schimbarilor organice bruste din partea sistemului cardiovascular.

MOD DE INTREBUINTARE

Tinctura: este preparata din frunze uscate de matraguna si alcool 40% (1:10). Se recomanda 5-10 picaturi la o administrare.

Extract concentrat: 0,01-0,02 g la o administrare.

Extract uscat: 0,1 g de 3 ori pe zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii