Trimite unui prieten Printeaza pagina

"Managementul Bolilor Pulmonare", editia I, 2011

"Managementul Bolilor Pulmonare", editia I, 2011 - Cel mai important eveniment dedicat identificarii de solutii pertinente in problematica bolilor pulmonare.

Medici, asociatii de pacienti din domeniul bolilor pulmonare, autoritati – o singura voce pentru managementul corect al bolilor pulmonare in Romania!

28 de speakeri si aproximativ 400 de medici pneumologi, medici de familie, internisti, rezidenti au participat la prima editie a Conferintei Nationale "Managementul Bolilor Pulmonare".

Evenimentul a fost organizat sub egida stiintifica a Societatii Romane de Pneumologie, iar managementul conferintei a fost asigurat de Sanatatea Press Group.

Conform statisticilor furnizate de OMS, Romania se situeaza in fruntea tarilor europene in ceea ce priveste prevalenta bolilor pulmonare. La nivel mondial, 300 de milioane de oameni sufera de astm, iar conform acelorasi statistici rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) va creste cu 30% in urmatorii zece ani, pentru ca, pana in 2030, BPOC sa ajunga a treia cauza de deces in lume.

Si in Romania numarul persoanelor afectate de boli pulmonare este in continua crestere. In acest context, Conferinta Nationala "Managementul Bolilor Pulmonare" si-a propus sa devina un instrument de informare cu privire la importanta diagnosticarii precoce si a urmarii unui tratament adecvat, dar si sa creeze o platforma de discutii pentru identificarea problemelor cu care se confrunta pacientii cu boli pulmonare din Romania.

Prima zi a Conferintei (7 octombrie) a fost dedicata relatiei cu pacientul si a creat un dialog comun intre cele trei entitati importante implicate in problematica bolilor pulmonare in Romania: autoritatile, cu responsabilitate in zona bolilor pulmonare /a programelor nationale, asociatiile de pacienti, ca reprezentanti directi ai pacientilor si medicii direct implicati in managementul bolilor pulmonare.

A doua zi a evenimentului (8 octombrie) s-a adresat exclusiv profesionistilor, tematica zilei concentrandu-se pe importanta diagnosticarii precoce si abordarii unui management eficient in tratamentul bolilor pulmonare. In aceeasi masura, s-a dorit marcarea rolului pe care il are medicul de familie ca liant intre pacient si medicul pneumolog.

Cele mai importante afectiuni pulmonare au fost marcate prin 6 sesiuni individuale: BPOC, Astmul, Cancerul pulmonar, Situatii particulare in managementul bolilor respiratorii cronice, Pneumonia si micozele pulmonare, Tuberculoza.

"Aceasta manifestare reprezinta un instrument de informare cu privire la importanta diagnosticarii precoce, a prescrierii tratamentului adecvat, a compliantei pacientului la tratament, iar prin tematica abordata a urmarit sa trezeasca un puternic interes in legatura cu problematica incidentei crescute a bolilor pulmonare in Romania. De asemenea, ne-am dorit ca acest eveniment sa fie o manifestare de referinta pentru medicii si specialistii interesati de cele mai noi metode de tratament dedicate managementului bolilor pulmonare prin participarea in calitate de speakeri a unora dintre cei mai importanti medici pneumologi din Romania. Utilitatea evenimentului a fost apreciata unanim de catre participanti, ceea ce ne determina sa ne propunem organizarea anuala a aceastei manifestari din domeniul pneumologiei", a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Prof. univ. dr. Miron Bogdan, Presedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sanatatii, a subliniat faptul ca bolile pulmonare reprezinta o adevarata problema de sanatate publica in Romania prin incidenta crescuta, dar si prin costurile pe care le implica. El a mai precizat ca autoritatile trebuie sa lupte pentru preventia acestor afectiuni, dar si pentru realizarea de programe destinate diagnosticarii precoce a bolilor din sfera pneumologiei. Acest fapt ar permite tratamente eficiente care ar insemna si reducerea costurilor pentru afectiunile pneumologice.

Un alt reputat specialist in domeniu, prof.univ.dr. Constantin Marica - Expert TB MDR al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a punctat erorile care pot exista in diagnosticul radiologic al tuberculozei si a atras atentia asupra faptului ca Romania se afla pe primele locuri in Europa in privinta tuberculozei.

"Programele de sanatate se deruleaza, dar exista destul de multe lucruri de imbunatatit si speram ca, incepand cu 2012, Ministerul Sanatatii sa se implice mai mult in derularea acestor programe. Noi o sa ne bazam in continuare pe sprijinul Societatii Romane de Pneumologie si pe organizatiile nonguvernamentale implicate activ in viata pacientilor cu boli cronice. Trebuie sa ne axam mai mult pe strategia reducerii bolilor respiratorii si avem nevoie de ajutorul tuturor", a declarat dr. Amalia Canton, Director adjunct, Directia de Sanatate Publica si Control din Ministerul Sanatatii.

Despre problematica specifica tarii noastre privind tuberculoza a facut precizari dr. Elmira Ibraim, Coordonator tehnic national al Programului National de Control al Tuberculozei: "Dupa rata de incidenta a cazurilor de tuberculoza, Romania se situeaza pe locul 66 in lume si pe 5 in Europa . Incepand cu anul 1985, incidenta tuberculozei in Romania a fost in crestere pana la 142.2 in anul 2002, dupa care a scazut cu 36.3% pana in 2010. In Romania zonele cu incidenta cea mai mare sunt cele de frontiera. O alta problema cu care se confrunta Romania este numarul tot mai mic al specialistilor care se ocupa de tuberculoza copilului, iar acest fapt va duce la o neglijare a diagnosticului pe viitor".

12/10/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii