Magneziul este un element mineral esential, impreuna cu calciul si fosforul intra in structura tesutului osos si a dintilor.
Organismul adult contine aproximativ 20 pana la 28 g magneziu, din care peste 50% se gaseste in tesutul osos (sub forma de fosfat sau carbonat de magneziu), 25% in muschi si restul in tesuturile moi.
Magneziul este implicat in metabolismul glucidic, lipidic si protidic.
Magneziul influenteaza activitatea sistemului nervos central, este cunoscut ca mineralul "anti-stress". Dar dozele mari de magneziu pot cauza mai ales la pacientii cu insuficienta renala actiuni sedative.
El este implicat in fiziopatologia spasmului vascular (reactivitatea celulelor musculare din vase depinde de concentratiile Ca si Mg din sange) si a coagularii excesive.
Ingestia crescuta de magneziu este asociata cu o densitate osoasa mai mare.
Alaturi de calciu si fosfor participa la realizarea structurii de rezistenta a scheletului si dintilor.
Ratia zilnica recomandata
Ratia zilnica recomandata pentru adulti este de 350 mg/zi.
Pentru sugari, un aport de 70 mg/zi, acopera necesarul zilnic; iar pentru copii 120-180 mg/zi. Se recomanda cresterea aportului de magneziu la 400 mg/zi in perioadele de crestere, la femei in perioada maternitatii, in stress-ul fizic si psihic.
Surse alimentare
Magneziul este abundent in alimente si in general, o dieta echilibrata contine cantitati adecvate. Surse de Mg sunt: leguminoasele uscate, nuci, alune, cacao, ceai, smochine, cereale integrale (grau, ovaz, orz), ca si vegetalele verzi, inchise la culoare (salata, spanac, ceapa verde, urzici); de asemenea apele minerale contin magneziu.
Pestele, carnea, laptele si fructele (portocale, mere, banane) sunt surse sarace in magne-ziu. Dietele bogate in alimente rafinate sunt de obicei cu un continut mic de magneziu (mineralul este pierdut in timpul procesarii alimentelor), comparativ cu dietele bogate in vegetale si cereale integrale. Utilizarea alimentelor ce furnizeaza cantitati mari de fosfor, calciu, zinc sau fibre sca-de absorbtia magneziului.
Aliment |
Mg (mg%) |
Aliment |
Mg (mg%) |
Lapte de vaca |
12 |
Mazare verde |
40 |
Sweitzer |
50 |
Salata verde |
40 |
Galbenus ou de gaina |
15 |
Fasole uscata |
160 |
Carne de vaca |
25 |
Patrunjel-radacina |
50 |
Cacao |
520 |
Paine de grau neagra |
150 |
Drojdie de bere |
180 |
Tarate de grau |
600 |
DeficituI de magneziu
Apare in:
Semne si simptome:
Deficitul de magneziu determina deficite de calcificare la nivel osos, osteoporoza, fracturi la traumatisme minore. Scaderea concentratiei de magneziu a fost implicata atat in aparitia aritmiilor, cat si infarctul miocardic.
Excesul de magneziu
Desi excesul de magneziu poate inhiba calcificarea osoasa, este putin probabil ca sursele alimentare, chiar si suplimentarile dietei cu magneziu, sa determine manifestari de toxicitate. Studiile clinice efectuate arata ca excesul de magneziu determina dezvoltarea cariilor dentare.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii