Trimite unui prieten Printeaza pagina

Macul de gradina (Papaver somniferum)

Planta cu inaltimea de 1-1.5 m, ce face parte din familia Papaveraceae. Prezinta o tulpina ramificata cu frunze mari, numeroase, de culoare verde-albastruie.

Infloreste primavara si vara, iar in tarile tropicale - tot anul imprejur. Florile de culoare alba spre purpurie au 4-8 petale si o lungime de 5-7 cm. Pot avea de asemenea culoarea roz, violet, albastruie sau rosie.

Fructul este o capsula ce contine numeroase seminte de mici dimensiuni, de culoare neagra.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Capsula contine peste 20 de alcaloizi. Dupa structura chimica acestia se subimpart in derivati de fenantren, izochinolina, diizochinolina.

Alcaloizii biologic activi sunt: morfina, codeina si papaverina. In planta s-au gasit de asemenea acizi organici, uleiuri, beta-sitosterina si alte substante chimice.

In practica medicala se folosesc 3 alcaloizi esentiali: morfina, codeina si papaverina, care determina activitatea farmacologica sumara a plantei.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Semintele de mac prezinta proprietati analgezice, calmante, afrodisiace, astringente, bactericide, emoliente, expectorante, hemostatice, hipotensive, hipnotice, narcotice, sedative, sudorifice, tonice, etc.

Sunt folosite in medicina naturala ca remediu pentru astm, vanatai, cancer, raceala, colici, hemoragie, hipertensiune arteriala, hipocondrie, isterie, inflamatii, insomnie, leucoree, cefalee, malarie, greata, nevralgii, otita, luxatii, dureri de stomac, dentalgii, tumori, ulceratii.

Morfina, datorita proprietatilor analgezice, se foloseste pre si postoperator, in traume insotite de dureri mari sau pentru prevenirea socului. De asemenea se recomanda in cazul durerilor legate de patologia organelor interne. Fiind un analgezic narcotic, morfina prezinta, de asemenea, actiune sedativa si somnifera.

Uneori morfina este folosita in cazul tusei puternice sau astmului legat de insuficienta cardiaca acuta.

Codeina este administrata in principal pentru calmarea tusei. Adesea este recomandata in asociere cu substante sedative si somnifere pentru intensificarea proprietatilor sale sedative.

Papaverina este larg folosita in calitate de substanta spasmolitica in cazul bolii hiprtonice, stenocardiei, poliocistitei, colitei spastice, colicilor renale si hepatice, migrenelor, astmului bronsic, bolii ulceroase a stomacului.

EFECTE ADVERSE SI CONTRAINDICATII

In cazul unei utilizari repetate si de lunga durata morfina poate produce, destul de repede, dependenta. Dependenta patologica la morfina este insotita de afectarea activitatii fizice normale si de aparitia anumitor patologii ale organelor interne.

Intreruperea brusca a consumului de morfina, in cazul aparitiei simptomelor de dependenta, poate duce la abstinenta insotita de neliniste motorie, insomnie, agresivitate, spaima, alarmare, tristete si afectarea unor functii fiziologice.

Efectele adverse ale morfinei includ: greata, diaree, afectarea activitatii ritmului cardiac si functiei digestive. Efectele adverse la codeina apar mai rara decat in cazul morfinei, dar afecteaza in aceiasi masura organismul ca si alte analgezice narcotice.

Analgezicile narcotice, in special morfina, sunt contraindicate persoanelor in varsta si copiilor sub 2 ani, celor cu insuficienta respiratorie, bradicardie, afectiuni hepatice, slabiciune.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii