In general pielea nasului este grasa, ceea ce duce la formarea punctelor negre.
Daca pielea nasului este lucioasa, se recomanda frecarea lui in fiecare seara cu tarate cosmetice (o parte faina de porumb si doua parti tarate de grau).
Uneori pielea nasului este uscata, se descuameaza si se rideaza cu usurinta. In aceste situatii:
Iarna, nasul se inroseste la frig, roseata care poate sa persiste si la expunerea ulterioara la cald. Consultarea medicului devine necesara, putand fi vorba de circulatia defectuoasa a sangelui, tulburari nervoase, o digestie lenta sau chiar de cuperoza.
In scopul de a preveni aceasta neplacere se indica unele masuri: nu se va iesi direct dintr-o incapere prea calda, in frig si in general se vor evita schimbarile bruste de temperatura. Daca totusi este necesar, se va acoperi nasul cu un fular. Se va aplica pe nas, ca si pe obraz, o crema protectoare.
Pentru activarea circulatiei sangelui, se va masa nasul timp de 2 minute, cu o pomada continand: lanolina, vaselina, borax si tinctura capsici. Se poate, de asemenea, folosi o solutie din alaun, acid acetic si tinctura de benzoe care se va aplica sub forma, de comprese. Tratamentul se va efectua zilnic timp de o saptamana. Se face o pauza de cateva zile apoi se reia.
Se pot aplica si comprese inmuiate intr-un macerat de radacina de nalba, timp de cateva minute, de 2-3 ori pe zi. Se recomanda, de asemenea, comprese cu apa calduta in care s-a dizolvat putin bicarbonat de sodiu.
Uneori, dupa o masa copioasa, poate aparea o roseata a nasului, datorita unei digestii necorespunzatoare sau unei alergii fata de unele alimente. In acest caz se vor aplica comprese cu infuzie de musetel la care s-a adaugat un anticongestiv. Se va evita consumul de conserve, condimente, grasimi, mezeluri, sosuri, bauturi alcoolice etc.
Uneori pielea nasului se modifica cand porii sunt dilatati, apare acneea rozacee, culoarea devenind rosie sau chiar rosie-violacee, dupa stadiul bolii. Un stadiu avansat al acneei rozacee il constituie "rinofima".
Evolutia bolii incepe la varsta adulta, ea agravandu-se pe masura ce trece timpul. In prima faza sunt recomandate lotiunile cu sulf, ihtiol, rezorcina sau aplicatii de zapada carbonica. In caz de esec, singurul remediu ramane chirurgia estetica.
Impotriva transpiratiei nasului, se poate folosi o solutie pe baza de alcool, sulf precipitat si apa de roze.
Mentionam si faptul ca astazi chirurgia estetica este in masura sa modifice forma nasului, in scopul de a contribui cat mai mult la obtinerea unui aspect placut, la armonizarea trasaturilor fetei.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii