Trimite unui prieten Printeaza pagina

Iarba sarpelui (Rauwolfia serpentina)

Arbust cu inaltimea de 1-1,5 m, ce face parte din familia Apocynaceae. Se intalneste in India, Bengal, Uttar Pradesh, Sri Lanka, Burma si Jawa.

Frunzele sunt curbate, de culoare verde, cu lungimea de 7-15 cm si latimea de 5-6 cm.

Florile au petalele de culoare alba sau roz si pedunculul rosu inchis. Fructele sunt niste drupe mici, rotunde, capatand culoarea violet inchis atunci cand se coc.

Radacinile cu lungimea de aproximativ 40 cm si diametrul de 2 cm sunt cenusii si dure atunci cand sunt uscate.

In scopuri terapeutice se folosesc radacina si rizomul plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Radacina si rizomul plantei contin aproximativ 20 de alcaloizi, printre care cei mai cunoscuti sunt rezerpina (principalul alcaloid al plantei), serpentina, yohimbina, tebaina, papaverina, rescinamina, ajmalicina, ajmalina, ajmalinina, etc.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Rezerpina este folosita in principal in boala hipertonica. Efectul maxim se observa in stadiile incipiennte ale afectiunii cu absenta schimbarilor organice ale sistemului cardiovascular. Efectul hipotensiv se pastreaza destul de mult timp dupa intreruperea administrarii.

De asemenea, rezerpina se recomanda in formele usoare ale insuficientei cardiace cu tahicardie, in hipersimpaticotonie, tireotoxicoza, toxicoze tardive ale sarcinii.

In doze mici, rezerpina nu prezinta efecte adverse. In cazul supradozajului si sensibilitatii crescute pot sa apara: hiperemia mucoasei oculare, eruptii cutanate, dureri gastrice, greata, varsaturi, bradicardie, slabiciune, ameteala, dispnee.

Este contraindicata in afectiuni cardiovasculare severe cu insuficienta circulatorie si bradicardie accentuata, scleroza coronariana si scleroza vaselor craniene, nefroscleroza, ulcer gastric si duodenal.

Ajmalina scade moderat tensiunea arteriala si intensifica usor circulatia coronariana. Prezinta, de asemenea, proprietati antiaritmice. Scade excitabilitatea miocardului, incetineste conductibilitatea atrioventriculara si cea intraventriculara.

Preparatele din Iarba sarpelui sunt de asemenea utilizate in afectiuni gastrointestinale, precum anorexia, dispepsia, dureri abdominale, paraziti intestinali. Ele sunt eficiente in febra asociata cu delir sau agitatie. Reduc stresul mental, cefaleea, si induc un somn linistit.

Iarba sarpelui este un stimulant uterin, fiind utila in dismenoree si travaliu, intensificand contractiile uterine.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii