Trimite unui prieten Printeaza pagina

Homeopatia

Termenul de homeopatie defineste o doctrina terapeutica care se bazeaza pe principiul "similia similibus curantur" ("asemanatoarele se tamaduiesc prin asemanatoare"), dupa care o suferinta umana se trateaza cu remedii care produc, la omul sanatos, simptome asemanatoare.

Subliniem ca o buna parte din remediile homeopatice se prepara din plante. De altfel, homeoterapia a aparut din dorinta de a se limita consumul exagerat de medicamente de sinteza numai la anumite boli si etape ale acestora si de a se evita astfel frecventa, amploarea si severitatea reactiilor adverse (nedorite) ale organismului.

Homeoterapia cauta sa stimuleze energiile corpului uman si sa-l faca sa lupte impotriva unora din imbolnavirile sale. Ca este asa, sta marturie faptul ca remediile homeopatice se prepara si se administreaza in dilutii foarte mari. Dilutiile mari presupun doze de substante active foarte mici, ajungand atat de reduse incat, practic, nu se mai gasesc in solvent (mediul fizic in care se face dilutia).

In optica homeoterapeutului, fiecare individ este diferit de toti ceilalti si prin urmare remediul sau homeopatie va fi diferit ca substanta activa si ca mod de dilutie si de administrare in timp. Tratamentul va cauta sa raspunda simptomelor fizice si psihice ale bolnavului, dar si sensibilitatilor sale particulare.

Ca stiinta, homeopatia se bazeaza pe cateva legi proprii:

- vindecarea porneste din partea superioara a corpului (de la cap) si merge spre partea sa inferioara (la picioare)

- incepe dinspre interior spre exterior, de la organele mai importante spre celelalte si de la simptomele minore catre cele majore.

Astfel conceputa si aplicata, homeoterapia este o forma de medicina foarte sigura si lipsita de riscuri terapeutice (nu exista efecte secundare ca raspuns la medicamentele homeopatice). Ea trateaza individul ca pe un intreg.

Rolul homeoterapiei este de a mentine o buna stare de sanatate a organismului si de a-1 ajuta sa previna, dar si sa invinga bolile care-l agreseaza. Pe langa remediile specifice, practica homeopatica foloseste si sfaturile pentru o viata rationala, in care exercitiul fizic, respiratia corecta, postura corpului, baile de soare, ingrijirea danturii (si, in general, a gurii) si, cel mai important element, nutritia nu trebuie sa fie neglijate, ba chiar dimpotriva, sa fie respectate cu strictete.

Organismul isi foloseste propriile reactii si resurse biologice, ca sa se autoregleze si sa-si compenseze functiile alterate sau pierdute prin boala.

De regula, remediile homeopatice nu produc reactii adverse. Daca produc, totusi, cateodata unele "tulburari de reactivitate" sau "patogenezice" la debutul tratamentului, acestea sunt trecatoare si traduc inceputul raspunsului favorabil al organismului la preparatul homeopatic.

Homeoterapia se adreseaza unor afectiuni numeroase si pacientilor de cele mai diferite varste (de la sugari la octo- sau nonagenari) si de ambele sexe.

Este recomandata:

  • in afectiunile care nu raspund la alte metode terapeutice
  • in cazurile in care remediile alopate (medicamentele de sinteza) sau chiar cele fitoterapeutice nu sunt bine tolerate de bolnavi (manifestate prin alergii, iritatii gastrice, hepatite sau nefrite toxice)
  • in afectiunile alergice (astm bronsic, eritem alergic, sinuzita alergica)
  • in tulburari functionale viscerale (ale organelor)
  • in cazuri de nevroze; in nevralgii (nu in scop curativ, ci numai pentru prevenirea aparitiei de noi crize)
  • in unele boli cu evolutie cronica (hepatita cronica, ulcer, hipertensiune arteriala).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii