Gulia este bine cunoscuta din Antichitatea greaca si romana. Este provenita originara din zona mediteraneana.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Gulia contine cca 89% apa, 1,8-2,5% protide, 5,9% glucide, 0,2% grasimi, 1,7% celuloza. Mai contine mici cantitati de provitamina A, vitaminele B1 si B2, C si saruri minerale. Valoarea calorica este de 36 kcal pentru 100 g.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Consumul guliilor are o oarecare actiune diuretica, contribuind si la resorbtia edemelor. Sunt, de asemenea, slab pectorale, utile in bronsite, laringite, alte forme de catar ale cailor respiratorii. Gulia are proprietati antidiareice.
MOD DE INTREBUINTARE
Consumata ca atare sau sub forma de suc in afectiuni stomacale, ca hiperaciditatea. Ca antidiareic, un decoct prelungit cu cca 200 g la litru. Sub forma de supa dietetica. Cu maioneza preparata din galbenus de ou, untdelemn si suc de lamaie, ea este un aliment nutritiv usor asimilabil.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii