Grefa de os este utilizata in domeniul stomatologiei in special atunci cand se are in vedere plasarea unuia sau mai multor implante dentare.
O cantitate critica de tesut osos care sa inconjoare un implant dentar este necesara pentru ca acesta sa poata fuziona (osteointegra) cu osul maxilar sau madibular, capatand stabilitatea esentiala ramanerii pe arcada o perioada cat mai indelungata de timp.
Daca osul unde se decide plasarea implantului nu prezinta o inaltime sau o grosime minim necesara se recurge la plasarea unei grefe de os.
Cauzele pierderii osoase
Cauzele pentru care osul maxilar sau mandibular nu prezinta o masa suficienta de tesut osos pot fi multiple. Printre ele se pot numara:
Tipuri de grefe de os
AUTOGREFA
Autogrefele reprezinta grefe de tesut osos preluate chiar din corpul pacientului. Trebuie sa fie intotdeauna prima varianta aleasa de medic intrucat confera cele mai bune rezultate dintre toate tipurile de grefe osoase.
Singurul sau „dezavantaj” il reprezinta faptul ca aceasta grefa trebuie obtinuta dintr-un os din corpul pacientului, fapt ce implica efectuarea unei interventii chirurgicale in plus. Cea mai frecventa zona de prelevare a grefei este osul mandibular, insa tesutul poate fi extras si de la nivelul altor oase, precum osul coxal.
Cand grefa este prelevata de la nivelul mandibulei, procedura poate fi efectuata de catre medicul dentist in cabinetul stomatologic, sub anestezie locala. Daca grefa provine din alta zona a corpului, operatia va fi realizata in spital de catre un chirurg ortoped.
ALOGREFA
Alogrefele reprezinta grefe osoase provenite de la alte persoane, care sunt sterilizate si stocate, de unde provine si denumirea de „os de banca”. Desi alogrefele sunt disponibile in cantitati nelimitate si nu necesita o interventie chirurgicala auxiliara pentru obtinere, spre deosebire de autogrefe, ele prezinta o serie de dezavantaje, precum:
- rata de succes a tratamentului este mai mica
- rata de integrare este mai redusa, si de aceea timpul de vindecare este mai lung
- costul de procurare al grefei de la „banca de os”
XENOGREFA
Xenogrefele sunt grefe de os provenite de la diverse specii de animale, de regula de la bovine sau porcine. Structura moleculara a osului este aceiasi ca la om, si de accea poate avea loc integrarea grefei in organismul uman.
Xenografa contine doar material non-organic din osul animal. Cu timpul, organismul pacientului va inlocui grefa cu tesut osos propriu.
GREFA DIN MATERIALE ALOPLASTICE
Reprezinta grefe obtinute din materiale sintetice (derivati de fosfat de calciu) ce stimuleaza formarea de tesut osos in locul in care sunt pozitionate. Pot fi folosite in combinatie cu factori de crestere sau amestecate cu maduva osoasa pentru a creste activitatea bilogica.
Cum se efectueaza
Procedura de plasare a unei grefe de os se realizeaza, de regula, in cursul operatiei chirurgicale de introducere a implantelor dentare.
Dupa indepartarea gingiei si expunerea osului, se introduce implantul si se obtine masa osoasa necesara prin pozitionarea grefei. Grefa osoasa va fi apoi acoperita de o membrana speciala care o va mentine in loc.
La final, gingia este repozitionata si suturata.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii