Dupa foarte multi cercetatori, centrul de origine este situat in Asia Centrala si Orientul Apropiat. In Romania se cultiva de peste 2500 ani.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Boabele de Grau (cariopsele) contin, in functie de soi, 8-24% proteine, substante extractive neazotate 61-75%, din care peste 90% amidon, 2,3-5% zaharuri, 2,3% dextrina, 2% grasimi, vitaminele A, B, E, K, D si PP, fitosteroli si microelemente minerale.
Uleiul obtinut din germenii embrionali ai cariopselor contine, ca principal component, vitamina E.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Pe langa valoarea alimentara deosebita, Graul incoltit este remineralizant si tonic. Este folosit ca adjuvant in tratamentul bolilor digestive, cardio-vasculare, ale aparatului respirator, renal, ale sistemului nervos si in tratamentul unor boli de piele. Este foarte util, in special pentru copii si persoanele in varsta, pentru valoarea lui tonifianta si sedativa.
Pentru combaterea constipatiilor cronice, rezultate bune se obtin cu taratele de grau.
MOD DE INTREBUINTARE
In special sub forma de boabe incoltite. In acest scop, cariopsele de grau se spala bine si se pun intr-o farfurie cu putina apa, care se acopera cu alta farfurie. De obicei, germineaza la temperatura camerei in 24-36 ore. Se consuma ca atare, fie amestecat in salate, fie trecut prin masina de tocat carne si amestecat cu miere, fie uscat, dar la o temperatura care nu trebuie sa depaseasca 40 grade C.
Pentru constipatii cronice, taratele se fierb in apa sau lapte, la fel ca grisul. Uleiul se poate consuma la salate. Exista si capsule de ulei concentrat care contin 390-400 mg (cu 0,05% vitamina E). Se recomanda 4-6 capsule pe zi, conform prospectului.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii