Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fosforul

Fosforul se afla pe locul II, dupa calciu, in ceea ce priveste abundenta in tesuturile umane. Aproximativ 550-800 g de fosfor exista in tesuturile umane si in jur de 85% este prezent sub forma de cristale de fosfat de calciu in oase si dinti. Restul de 15% este distribuit in toate celulele din organism si in lichidul extracelular.

Fosforul are un important rol plastic - intra in structura oaselor si dintilor, in combinatie cu calciu formeaza hidroxiapatita. Cristalele de hidroxiapatita confera dintelui duritate si rezistenta la compresiune.
Este prezent in saliva. Prezenta ionilor de fosfor in saliva, impreuna cu ionii de calciu si fluor favorizeaza remineralizarea smaltului dentar, mecanism important de prevenire a cariei dentare.

Ratia zilnica recomandata

La adult ratia zilnica recomandata este de 1000 mg/zi.
La sugari necesarul zilnic este estimat la 400 mg/zi, la copii intre 450-800 mg/zi, iar la adolescenti 1000-1100 mg/zi.

Surse alimentare

Majoritatea fosforului (70%) provine din lapte, carne, peste si oua. 20% provine din cereale si legume, iar aproximativ 10% din fructe. Fosforul din carne este bine absorbit, comparativ cu fosforul din lapte.

In general sursele de proteine sunt si surse de fosfor cu buna utilizare digestiva: carnea, pestele, laptele si ouale. De asemenea, fosforul exista in cantitati mari si in nuci, cereale integrale, fasole boabe.
Se recomanda totodata un aport suficient de vitamine D, A, F, cat si de calciu, iod si mangan, deoarece acestea contribuie la o eficienta ma-xima in utilizarea fosforului.

Din cauza faptului ca fosforul se gaseste in cele mai multe alimente exista o posibilitate minima a unui aport inadecvat.

Aliment
P(mg%)
Aliment
P (mg%)
Schweizer
750
Fasole boabe
300
Branza de burduf
650
Paine de secara
250
Cascaval
510
Nuci
350
Galbenus de ou
500
Migdale
465
Carne vaca
230
Ciocolata
445
Ficat
325
Ciuperci
136
Heringi
225
Patrunjel-frunze
136
Stiuca
220
Mazare verde
130

Deficitul de fosfor

Deficitul de fosfor este rezultatul:

  • malnutritei protein-calorice
  • sindroamelor de malabsorbtie
  • acidozei diabetice sau lactice
  • alcoolismului

Semne si simptome:

  • tulburari in formarea si mineralizarea dintilor si oaselor
  • iritabilitate
  • anxietate
  • astenie
  • parestezii
  • scaderea capacitatii antiinfectioase
  • disfunctie hepatica

Excesul de fosfor

Este rar apare in hipoparatiroidismul secundar insuficientei renale cronice.
Recomandarile dietetice vizeaza reducerea aportului, prin excluderea lactatelor, cat si a alimentelor vegetale bogate in fosfor, a bauturilor racoritoare etc.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii