Fecundatia este procesul de formare a celulei ou din care se va dezvolta ulterior fatul. Oul va fi rezultatul unirii celor doua celule sexuale: ovulul si spermatozoidul.
Pentru ca fecundatia sa aibe loc in mod natural, trebuie ca aparatele genitale feminin si masculin sa fie integre, ovarele sa produca un ovul viabil, iar testiculele, impreuna cu prostata si veziculele seminale sa produca o sperma fecundanta.
Fecundatia are loc, in mod normal, in treimea externa a trompei uterine.
Dupa ce este eliberat din ovar (dupa ovulatie), ovulul este viabil 24 ore. Spermatozoizii isi pastreaza capacitatea de a fecunda 48 ore. Ei se misca cu o viteza de 2-3 mm/min si ajung in trompa uterina in aproximativ 2 ore.
Volumul unui ejaculat este de 2-6 ml, iar densitatea spermei este de 20 milioane spermatozoizi/ml. Deci, prin ejaculare sunt introduse in vagin zeci de milioane de spermatozoizi. Dintre acestia, in cavitatea uterina ajung doar cateve sute de mii. Cateva zeci de mii ajung in trompa uterine, iar numai cateva mii ajung in vecinatatea ovulului. In perioada in care mucusul cervical se subtiaza, aproximativ ziua a 14-a a ciclului menstrual, un numar mai mare de spermatozoizi pot ajunge in trompa uterina.
Cand un singur spermatozoid reuseste sa fecundeze (penetreze) ovulul, suprafata acestuia se modifica si devine imposibil ca alti spermatozoizi sa patrunda. In acel moment femeia ramane insarcinata.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii