Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dieta pentru o inima sanatoasa

Aceasta dieta reprezinta o metoda foarte buna de prevenire a bolilor cardiovasculare, avand ca scop reducerea travaliului cardiac. Ea contribuie la scaderea nivelului de colesterol si al sarurilor de sodiu din sange.

Dieta nu se adreseaza exclusiv bolnavilor cu afectiuni cardiace, desi asa se poate intelege la prima impresie. A fost gandita in special pentru persoanele sanatoase, dar cu un stil de viata mai putin echilibrat, avand ca obiectiv principal minimalizarea riscului de dezvoltare a bolilor de inima.

Dieta dureaza 1-2 saptamani si poate fi repetata de cate ori doriti.

Printre alimentele interzise cu desavarsire se numara carnea grasa, produsele cu continut mare de sare (ex. mezeluri), pestele sarat si afumat, crochetele de peste, conservele cu carne, supele la plic, legumele marinate, maioneza, margarina, chipsurile, preparatele de tip fast-food, alunele si painea prajite in sare, laptele gras, smantana, produsele de patiserie si cofetarie, bauturile alcoolice, si bauturile carbogazoase, cu exceptia apei minerale.

Alimentele recomandate cuprind carnea slaba de pui si peste, produsele lactate si laptele degresate, fructele si legumele proaspete, fructele uscate, alunele si semintele fara sare, painea integrala, sucurile naturale de fructe si legume, decoctul de maces, si inlocuitoarele de zahar (ex. aspartam, zaharina) in canatitati mici.

Pentru a obtine rezultatele dorite se recomanda evitarea sau reducerea consumului de sare si zahar timp de o saptamana in fiecare luna. De asemenea, nu este indicat consumul de alimente prajite (mai ales in ulei).

Mai jos ai un exemplu de meniu pentru o saptamana:

Ziua 1

  • mic dejun: mamaliga cu lapte degresat, fructe proaspete, 1 pahar de suc de portocale
  • pranz: supa de legume, biscuiti de secara
  • cina: budinca de orez cu pui si legume verzi
  • seara: 1 pahar decoct de maces

Ziua 2

  • mic dejun: paine toast cu gem, ceai de ierburi cu miere
  • pranz: 1 sandwich cu salata si carne de pui (fara piele) cu paine integrala
  • cina: pastrav fiert cu legume la abur, cartofi fierti
  • seara: 1 iaurt simplu

Ziua 3

  • mic dejun: salata de fructe proaspete cu iaurt degresat
  • pranz: salata din carne de pui, porumb, varza, ulei de masline
  • cina: macaroane cu sos de tomate si semninte de susan
  • seara: 1 pahar decoct de maces

Ziua 4

  • mic dejun: musli fara zahar, 1 iaurt degresat
  • pranz: sardele cu paine toast, 1 pahar suc natural de fructe
  • cina: carne fiarta de pui cu legume proaspete
  • seara: 1 cana ceai din ierburi

Ziua 5

  • mic dejun: 1 pahar compot de fructe uscate, 1 felie de branza telemea
  • pranz: salata de legume cu piure, 1 pahar suc natural de legume
  • cina: carne de peste la cuptor presarata cu frunze de patrunjel si rosii proaspete
  • seara: 1 iaurt simplu

Ziua 6

  • mic dejun: fulgi de ovaz cu lapte si stafide, alune nesarate, caise uscate
  • pranz: salata din linte cu ulei de masline, paine toast cu 1 felie de cascaval
  • cina: taitei cu sos din smantana degresata si ciuperci
  • seara: 1 pahar de chefir

Ziua 7

  • mic dejun: paine toast cu branza de vaci, fructe proaspete
  • pranz: cartofi cu umplutura de branza de vaci, ton, porumb, salata
  • cina: budinca din fasole si legume
  • seara: 1 pahar decoct de maces

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii