Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum previi hiperpigmentarea pielii

Daca observi aparitia unor pete colorate pe piele, trebuie sa stii ca nu esti singura. Hiperpigmentarea pielii afecteaza milioane de oameni la un moment dat in viata.

Cele mai des intalnite forme ale hiperpigmentarii sunt petele aparute pe piele dupa expunerea solara (lentigo solar) si melasma, cunoscuta si sub denumirea de "masca graviditatii".

Vestea buna este ca daca iti ingrijesti corespunzator pielea, eviti expunerea prelungita la soare, si folosesti cremele de protectie solara, poti reduce reduce riscul de dezvoltare al hiperpigmentarii.

Ce este lentigo-ul solar?

Lentigo-ul solar este o afectiune cutanata cauzata de expunerea cronica la soare sau la radiatiile ultraviolete.

Numele sau spune tot. Termenul "solar" se refera la soare sau la razele sale, iar "lentigo" reprezinta o pata maronie benigna aparuta pe piele in zonele expuse la soare, precum sunt fata sau mainile.

Petele cutanate caracteristice se asemana cu niste pistrui de dimensiuni mai mari.

Cea mai buna cale de a preveni aparitia lentigo-ului este este de a evita expunerea prelungita la razele solare si de a folosi zilnic o crema de protectie solara.

Ce este melasma?

Melasma, adesea numita "masca graviditatii", se caracterizeaza prin aparitia unor pete pigmentare inchise la culoare pe fata, frunte si gat. Frecvent, ele apar simetric.

Melasma este provocata de o asociere intre expunerea la soare si modificarile hormonale intalnite in sarcina. Acesti doi factori provoaca la unele femei insarcinate cresterea sintezei de melanina (pigmentul care da culoare tegumentului) in anumite zone ale corpului si depozitarea sa in straturile superficiale ale pielii.

Din pacate, nu poti stii din vreme daca o sa fii afectata de melasma. Totusi, unele studii indica faptul ca exista o sansa de 30% de a dezvolta melasma, daca exista un istoric familial.

In general, melasma apare la 50% dintre femeile gravide si la 5-30% dintre cele care iau anticonceptionale.

Cum pot preveni si trata hiperpigmentarea pielii?

Iata cateva sfaturi utile pentru a evita aparitia petelor colorate pe piele:

  • razele ultraviolete sunt pricipala cauza de aparitie a petelor cutanate, asa ca evita expunerea prelungita la soare
  • incearca sa stai la umbra intre orele 10 si 14, cand razele soarelui sunt mai puternice
  • foloseste creme de protectie solara cu un factor de protectie de minim 15; daca se aplica corect o crema cu un factor de protectie 15 ofera unei persoane cu un ten deschis, care se bronzeaza in 20 min, o protectie de aproximativ 300 min; dupa acesta perioada este necesara reaplicarea cremei
  • poarta haine deschise la culoare si palarii cu bor lat
  • protectia solara trebuie sa inceapa inca din copilarie, deoarece se estimeaza ca aproximativ 70% din expunerea la soare are loc pana in varsta de 18 ani

Uneori nu poti preveni hiperpigmentarea pielii, insa o poti trata odata aparuta. Cel mai indicat este sa apelezi la medicul dermatolog. Acesta este cel mai in masura sa iti recomande o metoda adevata de tratament (ex. crioterapie, terapie laser, creme cu agenti de depigmentare, peeling chimic ).

Cea mai utilizata terapie o reprezinta aplicarea topica de agenti de depigmentare, adesea in combinatie cu un retinoid. Hidrochinona este cel mai comun agent de depigmentare. Se foloseste intr-o concentratie de 4% si este prescrisa de catre medic.

Produsele ce contin tretinoina reprezinta, de asemenea, un tratament eficient impotriva petelor de culoare cauzate de expunerea la soare. Aceste produse actioneaza prin deschiderea pielii la culoare si inlocuirea celulelor cutanate vechi cu celule noi. Cremele cu retinoid sunt una dintre cele mai eficiente forme de transport ale tretinoinei.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii