Pentru prima data, in 1977 cromul a fost acceptat ca un nutrient esential. Organismul adult contine aproximativ 5 mg crom.
Cromul potenteaza actiunea insulinei si astfel influenteaza metabolismul glucidelor, lipididelor si proteinelor.
Ratia zilnica recomandata
Ratia alimentara adecvata pentru crom este de 10-100 micrograme/zi, pentru copii. Necesarul zilnic la adult este de 200 micrograme/zi.
Surse alimentare
Drojdia de bere, stridiile si galbenusul de ou au concentratii ridicate de crom, fructele de mare, boabele de cereale si taratele, carnea de pui si derivatele, au continut intermediar. Laptele si derivatele, fructele si legumele sunt sarace in crom.
Aliment |
Crom (micrograme/%) |
Aliment |
Crom (micrograme/%) |
Branza grasa |
6 |
Faina din tarate |
5 |
Carne de pui |
4 |
Spaghetti |
4 |
Carne de vaca |
2 |
Alune |
14 |
Ficat |
1 |
Migdale |
12 |
Ton |
9 |
Unt |
6 |
Galbenus |
20 |
Cacao |
14 |
Deficitul de crom
Deficitul de crom are ca rezultat deficit de dezvoltare, concentratii crescute ale colesterolului, leziuni corneene, fertilitate scazuta.
Excesul de crom
Excesul de crom apare frecvent in disfunctii renale si hepatice.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii