Trimite unui prieten Printeaza pagina

Confirmarea sarcinii

Confirmarea sarcinii

Dupa fecundatie modificarile de la nivelul organismului (in special cele cauzate de modificari hormonale) sunt resimtite de catre viitoarea mama. Insa sarcina trebuie confirmata prin mijloace concrete.

Testele de sarcina pentru acasa

Sunt cea mai frecvent utilizata metoda de confirmare a sarcinii. Sunt disponibile disponibile la farmacii.

Mod de actiune:

Testele de sarcina pentru acasa cauta in urina un hormon care apare doar atunci cand femeia este insarcinata.

Hormonul cautat este hCG (human chorionic gonadotropin) si se mai numeste si hormon de sarcina. Acest hormon este secretat in doar atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina (endometru). Implantarea are loc de obicei la 6 zile dupa fecundare (conceptie). Insa pot exista femei la care implantarea sa aibe loc mai tarziu de 6 zile. Nivelul hormonului de sarcina creste mult cu fiecare zi in care femeia este insarcinata.

Multe teste de sarcina pentru acasa sustin ca arata daca femeia este insarcinata in ziua in care ar trebui sa inceapa menstruatia. Insa teste recente au evidentiat faptul ca este inca prea devreme ca testele sa poata determina prezenta sarcinii. Pentru rezultate mai precise, cel mai bine este sa faceti testul la o saptamana de la perioada in care trebuia sa aibe loc menstruatia.

Mod de utilizare:

Exista multe tipuri de teste de sarcina pentru acasa, in functie de firma producatoare.

Cele mai utilizate teste functioneaza in acelasi fel. Majoritatea testelor indica sa se tina bageta de test in jetul de urina. Altele recomanda umplerea unui pahar cu urina si introducerea baghetei de test in pahar. Aplicarea testului dimineata, la prima urina, va creste acuratetea testului.

Se asteapta cateva minute (in functie de marca), si apoi se citeste rezultatul. Daca apar 2 liniute sau semnul "+", atunci sunteti gravida. Nu are nici o importanta cat stearsa este linia.

Majoritatea testelor au de asemene un indicator de control. Linia sau simbolul folosit ca indicator arata daca testul functioneaza sau nu. Daca linia indicator nu apare pe bagheta, atunci testul este defectuos si nu te poti baza pe rezultatul sau.

Majoritatea firmelor sfatuiesc utilizatoarele sa repete testul in cateva zile, indiferent de rezultat. Un test cu rezultat negativ, efectuat in special imediat ce se constata ca nu a aparut menstruatia, nu inseamna neaparat ca nu sunteti insarcinata.

Majoritatea testelor de sarcina pentru acasa contin instructiuni de folosire.

Precizie:

Majoritatea testelor pentru acasa sunt foarte precise. Insa eficienta lor depinde de o serie de factori:

  • cum sunt folosite: cititi cu atentie instructiunile si verificati data expirarii
  • cand sunt folosite: cantitatea hormonului de sarcina creste cu timpul. Deci, cu cat testul se efectueaza mai devreme dupa lipsa menstruatiei, cu atat este mai dificil sa se depisteze hormonul. Daca asteptati o saptamana dupa perioada in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, veti avea sanse mai mari sa primiti un rezultat precis. Totodata utilizarea testelor de dimineata, la prima urina, creste acuratetea testului.
  • cine le foloseste: cantitatea de hormon de sarcina in urina este diferita la fiecare femeie insarcinata. Unele femei pot avea rezultate pozitive mai repede dupa perioada in care ar fi trebuit sa apara menstruatia (unele chiar in prima zi), altele trebuie sa astepte mai mult; daca testul este negativ si mai tarziu, dar credeti ca sunteti insarcinata, atunci trebuie contactat imediat medical specialist
  • marca testului: unele teste sunt mai sensibile decat altele si pot depista hormonal de sarcina mai devreme

Interferente:

Majoritatea medicamentelor care se vand in farmacii, cu sa fara prescriptie, inclusive anticonceptionale si antibiotice, nu afecteaza rezultatele unui test de sarcina pentru acasa. Doar medicamentele ce contin hormon de sarcina in ele pot da un rezultat pozitiv fals, care va indica ca sunteti insarcinata, dar in realitate nu sunteti. Astfel de medicamente se prescriu in tratamentul infertilitatii.

Alcoolul si drogurile nu interfereaza rezultatul testului de sarcina, insa femeile insarcinate nu ar trebui sa consume aceste substante.

Daca testul de sarcina pentru acasa va indica prezenta sarcinii, trebuie sa mergeti imediat la doctor. Acesta poate efectua teste mult mai sensitive si precise impreuna cu un control al regiunii pelvine, pentru a confirma 100% sarcina.

Testele de sange

Spre deosebire de testele de sarcina pentru acasa, pentru a va face testul de sange este nevoie sa mergeti la doctor.

Mod de actiune: cauta in sange un hormon care apare doar atunci cand femeia este insarcinata. Hormonul cautat este HCG (human chorionic gonadotropin) si se mai numeste si hormon de sarcina.

Eficienta: testele de sange pot indica foarte precis daca sunteti insarcinate la 6-8 zile dupa ovulatie (dupa ce se elibereaza un ovul din ovar).

Medicul va efectua doua tipuri de teste de sange:

  • Test de sange cantitativ: masoara exact cantitatea de hormoni de sarcina din sange; poate gasi pana si cantitati foarte reduse de hormoni de sarcina in sange, deci este un test foarte precis
  • Test de sange calitativ: determina prezenta in sange a hormonului de sarcina; este la fel de precis ca testele de sarcina pentru acasa (de urina)

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii