Originare din Asia Mica. Au fost aduse in Europa de catre Luculus, vestitul gurmand al Romei antice, dupa victoria sa asupra lui Mitridate, regele Pontului.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Ciresele si visinele au pana la 90% apa. Dintre zaharuri, contin in special levuloza. Sunt bogate in saruri de Na, K, Ca, P, Mg, Fe, contin, de asemenea, clor, sulf si microelemente ca Zn, Cu, Mn, Co etc. Sunt mai bogate in vitamina A si contin mici cantitati de vitamina Bl, B2, niacin. si vitamina C. Ciresele dulci contin 13-14% hidrati de carbon si au o valoare energetica de 57 kcal la 100 g fructe.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Usor acide, sunt un adjuvant utilizat in colitele de fermentatie. De asemenea, se intrebuinteaza ca hipotensoare. Prin aportul lor caloric redus, ca si prin efectul usor laxativ, se recomanda in obezitate.
Actiunea diuretica este destul de marcanta, insotita de una de purificare a organismului de substantele de dezasimilatie ("actiune depurativa"), fiind recomandate in afectiuni renale, inclusiv litiaza, precum si in guta, reumatism, artritism, ateroscleroza (contracarand depunerea colesterolului).
Se mai recomanda consumul in litiaza ca si in hepatitele cronice sau in sechelele de hepatita (deoarece ajuta la regenerarea parenchimului hepatic), iar in gerontologie sunt considerate printre fructele cu efectele cele mai salutare in intarzierea fenomenelor de imbatranire.
Indeosebi ciresele sunt sedative si tonice pentru sistemul nervos.
Extern. Se folosesc sub forma de comprese, deoarece au usoare proprietati antimigrenoase.
Cosmetica. Usor astringente si tonice, redau elasticitatea pielii.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii