Din toate timpurile ceaiul a fost "elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi", dupa cum spun scrierile vechi ale chineziior. Legendele care insotesc fiecare ceasca de ceai sunt multe. Una dintre ele vorbeste despre descoperirea ceaiului si e legata de imparatul chinez Shen Nung (2737-2797 I.C.). Imparatul Shen Nung, ca o precautie igienica, bea numai apa fiarta fierbinte. Bucatarii trebuiau sa fiarba permanent apa, 24 ore din 24.
Legenda spune ca, intr-o buna zi, imparatul intra in bucatarie sa bea apa si in acel moment un vant puternic a adus in incapere frunze si crengute din gradina.
Acestea cazura in vasul cu apa clocotita. In fata bucatarilor stupefiati, imparatul se apropie de vasul in care apa incepu sa-si schimbe culoarea si in acelasi timp sa emane o aroma necunoscuta.
Imparatul a pus bucatarii sa guste, si vazand ca acestia au supravietuit, a gustat el insusi "licoarea". Si astfel, spune legenda, era ceaiului incepu. Era anul 2700 I.C., aceasta fiind data in care s-a preparat primul ceai.
Ceaiul este o bautura produsa de frunzele uscate ale plantei Camellia sinesis.
Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare. Ca si cofeina din cafea, theina continuta in ceai este un alcaloid care excita sistemul nervos central, facand sa dispara senzatia de oboseala. Frunzele tinere de ceai contin theina in cantitati mai mari decat cele mature si ceaiul obtinut din ele este de calitate superioara. Productia mondiala de ceai este estimata la 1,3 milioane tone anual.
Se cultiva in China, India, Banglades, Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Australia, Argentina, Kenya.
Exista cinci feluri principale de ceai.
Ceai alb
Ceaiul alb este pregatit din muguri sau frunze tinere pe care se disting mici perisori albi. In ceasca este mai limpede. Gustul lui e putin mai pronuntat. Ceaiul Yin Zhen "ac de argint" este facut din muguri, iar ceaiul Ming Mei "spranceana zeului longevitatii" din frunze. Bai Mu Dan "Bujorul alb", intermediar intre "ace" si "sprancene", este produs din muguri si din primele doua frunze. Ceaiul alb este un ceai rezervat pentru momente speciale.
Ceai verde
Ceaiul verde este, pe langa apa, cea mai consumata bautura din lume.
Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde este nefermentat. Frunzele ceaiului sunt expuse aerului fierbinte care face ca enzima din frunze sa dispara si astfel procesul de fermentare nu mai are loc. Ceaiurile verzi au cea mai delicata aroma din toate ceaiurile si sunt considerate a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cele negre.
Daca ceaiul negru, chinezesc, este fermentat si apoi uscat, cel verde este uscat direct la o temperatura care nu degradeaza clorofila. Frunzele de ceai verde fiind lasate sa se oxideze putin, au mai putina cafeina decat alte tipuri de ceai. Majoritatea ceaiurilor verzi sunt oprite din procesul de fermentatie prin metode termice. Ceaiul preparat din frunze nefermentate are o usoara nuanta verde-galbuie, aroma delicata si gust natural. Uneori gustul ceaiului poate fi parfumat cu petale de iasomie.
Ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor. Cercetatorii afirma ca ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura, cat si ca medicament natural, iar astazi se dovedeste ca previne si trateaza foarte multe afectiuni, avand cea mai mare valoare medicala.
Ceaiul verde contine foarte putina cafeina, fiind cel mai natural ceai clasic. De la descoperirea sa, ceaiul verde a fost recunoscuta pentru proprietatile sale farmacologice:
Ceai oolong
In ceaiul oolong, oxidarea este oprita dupa aproximativ trei zile dupa culegere, si este procesat ca si ceaiul verde. Mai este denumit si Wulong sau ceai bleu-verde.
Ceaiurile oolong sunt deosebit de apreciate de chinezii bogati. Oolongurile din Formosa (sau Taiwan) sunt fermentate mai multa vreme, obtinandu-se ceaiuri mai intunecate, mai tari, cu savoare de fruct. Mai parfumate, mai dulci, mai putin bogate in teina decat ceaiurile verzi, ceaiurile oolong corespund mai bine "cerului gurii" occidentalilor.
Ceai negru
Pentru producerea ceaiului negru, frunzele de ceai sunt lasate sa se oxideze natural pentru un timp indelungat, pana la o luna. Aceasta forma de ceai este cea mai comuna in tarile occidentale. Ceaiul negru este cunoscut si ca ceai rosu.
Ceaiul negru este cel mai popular ceai din lume, fiind un ceai de consum zilnic in vest si nord-vest. Este ceaiul cel mai folosit in prepararea ceaiului cu gheaja (Ice Tea) si a ceaiului englezesc (English Tea).
Cu un continut mai ridicat de cafeina decat al ceaiurilor verzi, ceaiul negru contine, totusi, mai putina cafeina decat cafeaua. Exista un mare numar de dovezi care confirma faptul ca ceaiul negru protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. De asemenea, ceaiul negru este util la curatarea canalului digestiv deoarece este emulsificator pentru grasimi, ajutand totodata la reglarea greutatii corpului.
Atat ceaiul verde, cat si cel negru au actiune diuretica, necesara, in special, persoanelor care sufera de rinichi. Sunt antiadipoase, laxative si stimulente respiratorii. Sunt indicate persoanelor hipotensive, fiind excelente stimulatoare cardiace. Ceaiurile contin antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, vitamine, dintre care cea mai importanta este vitamina C si saruri minerale.
Un consum zilnic de 2-3 cesti de ceai asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. De asemenea, frunzele arborelui Theea Sinesis contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. O cana de ceai negru bauta zilnic previne si vindeca ateroscleroza.
Toate aceste tipuri de ceai provin din frunzele aceleiasi plante, Camellia sinesis. Doar procesarea acestor frunze duce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate, in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate. Ceaiul este o bautura importanta, bauta deseori la evenimente sociale, in multe tari din lume.
Astazi, locuri unde se consuma ceai se pot gasi in majoritatea cartierelor si localitatilor chinezesti. Casele de ceai chinezesti ofera zeci de varietati si combinatii de ceaiuri calde si reci. China este patria ceaiului, avand o istorie de 4-5 mii de ani de cultivare a acestei plante. Calitatea ceaiului este determinata atat de regiunea de cultivare, de mediul inconjurator, cat si de metoda de preparare.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii