Este normal ca o persoana sanatoasa sa piarda in jur de 50-100 de fire de par pe zi ca rezultat al procesului de reinoire a parului.
Totusi, multi oameni sufera de o cadere mai semnificativa a parului cel putin o data in viata. In majoritatea cazurilor caderea parului este temporara, insa uneori poate fi si permanenta, in functie de severitatea cauzei.
Exista variate cauze ale acestui fenomen, precum tratamentele cu diverse medicamente, chimioterapia, radioterapia, tulburarile de nutritie si hormonale, afectiunile tiroidiene, bolile dermatologice, predispozitia ereditara, stresul etc.
Mai jos sunt explicate unele dintre cele mai frecvent intalnite cauze ale pierderii parului.
O dieta echilibrata ce cuprinde o mare varietate de nutrienti este importanta pentru sanatatea parului.
Persoanele care consuma mai putine proteine sau au obiceiuri alimentare nesanatoase (ex. orar neregulat al meselor) pot fi afectate de caderea parului, deoarece pentru a conserva proteinele, organismul inhiba cresterea parului.
Daca firele tale de par pot fi smulse cu usurinta din radacina, aceasta se poate datora unei diete deficitare. Problema se poate rezolva prin adoptarea unei diete echilibrate, bogata in proteine.
Daca se urmeaza o dieta saraca in fier sau daca exista o problema in absorbtia fierului in organism, se poate ajunge la pierderea parului.
Femeile sunt mai predispuse la un deficit de fier in cursul menstruatiei.
Nivelele scazute de fier pot fi descoperite prin teste de laborator, si tratate prin consumarea unor alimente bogate in fier si administrarea de suplimente alimentare.
Caderea parului provocata de o anumita boala se intalneste foarte frecvent. Aceasta problema este insa temporara si, de regula, parul isi reia cresterea dupa vindecare.
Afectiuni precum infectii grave, gripa si temperatura crescuta, tulburari tiroidiene, etc. pot determina caderea parului.
Diverse medicamente, precum si chimioterapia si radioterapia efectuate in tratamentul cancerului, pot avea ca efect secundar caderea parului. Nu este insa un motiv de ingrijorare deoarece, dupa incheierea tratamentului, parul isi reia cresterea.
Nivelele crescute si constante de stres pot povoca pierderea parului. De regula, situatia este temporara si simpla reducere a stresului indeparteaza problema.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii