Sub actiunea energiei solare, pigmentul brun care coloreaza celulele epidermice - melanina - formeaza un ecran natural. Dar, la inceput, acest pigment nu este suficient si atunci este necesara aplicarea de creme, uleiuri, emulsii etc. Actiunea acestora este dubla: pe de o parte hidrateaza pielea, protejand-o de imbatranire, pe de alta parte filtreaza razele solare nocive, favorizind pe acelea care produc bronzarea. Insa, o piele mai bogata in melanina, este mai putin expusa neplacerilor, dar nu este scutita de arsuri si insolatie, daca se face abuz de soare.
Nu toti oamenii poseda in cantitati egale pigmentii melanofori, care brunifica pielea sub actiunea razelor solare. De exemplu, pielea fragila, foarte fina, ca aceea a persoanelor blonde suporta mai greu soarele, deoarece continutul ei in melanina este mai redus, pe cand pielea bruna rezista in general mai bine la razele ultraviolete, vant, aer marin. De aceea, persoanele blonde, roscate, cele cu pielea sensibila trebuie sa foloseasca cremele solare filtrante care devin o necesitate pentru a evita arsurile, insolatia, bronzajul inegal, petele si chiar uscarea excesiva. a pielii.
Uneori, fara a ne expune direct razelor solare, dar umbland cu capul si ceafa descoperite, ne putem trezi datorita soarelui si a caldurii atmosferice cu febra mare si arsuri.
De aceea, odata cu venirea lunilor calduroase, prudenta nu trebuie sa dispara, expunerea la razele puternice ale soarelui sa nu se faca fara protectia capului (in special persoanele in varsta si suferinde), sa nu ne lipseasca ochelarii de soare care ne feresc ochii de luminozitatea puternica a zilelor de vara - care ne poate crea neplaceri. Umerii si nasul vor fi protejati in mod special chiar si atunci cand nu sintem la plaja. Persoanele care au un ten fragil trebuie sa evite expunerea prelungita a fetei la soare, preferand expunerile de scurta durata, repetate.
Pregatirea pielii pentru baia de soare nu trebuie sa inceapa odata cu plecarea in vacanta, ci cu mult inainte. Ne referim mai ales la starea generala de igiena, alimentatia rationala, asigurarea unei bune circulatii sanguine si o stare neuropsihica corespunzatoare. Desigur ca trebuie respectata si ingrijirea igieno-cosmetica, care vizeaza asigurarea aciditatii normale a pielii si mentinerea stratului de grasime necesara epidermei etc.
Pregatirea pielii pentru zilele de plaja din timpul vacantei ne va ajuta la obtinerea unui bronzaj uniform, a unui aspect placut. In acest scop se pot folosi lampile ultraviolete. Se poate merge la strand sau la solar.
Tenul si soarele
Tenul are de suferit din cauza caldurii, capatand un aspect lucios si unsuros. Vara deci mai putina crema, iar in functie de tipul de piele se recomanda:
In toate cazurile, pentru curatirea obrazului, vom folosi un lapte demachiant emolient, hranitor.
Parul si soarele
Este adevarat ca apa marii prin continutul sau in saruri minerale - in special clorura de sodiu (sare de bucatarie) - are o actiune foarte buna asupra parului gras, diminuand seboreea.
Dar persoanelor cu parul uscat, care suporta greu efectele negative ale apei de mare si ale soarelui, le sunt indicate o serie de masuri preventive, ca:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii