Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile diareice: enteritele, enterocolitele

Toate acestea sunt afectiuni inflamatorii ale intestinului subtire si gros, cu evolutie acuta sau cronica, caracterizate clinic prin prezenta scaunelor diareice, insotite sau nu si de alte simptome ca: febra, varsaturi, colici abdominale, anorexie, stare de deshidratare si scadere in greutate.

Daca procesul patologic afecteaza doar intestinul subtire, se vorbeste despre enterita. Daca localizarea preferentiala este intestinul gros, se vorbeste de colita.

De cele mai multe ori procesul infectios afecteaza atat intestinul subtire cat si pe cel gros, astfel incat in majoritatea cazurilor este vorba despre enterocolite, al caror simptom caracteristic il constituie aparitia de scaune diareice apoase, mucoase, muco-grunjoase, muco-sanguinolente sau sanguinolente pure, in functie de germenii patogeni care le produc si de rezistenta organismului bolnavului.

In astfel de cazuri, i se recomanda bolnavului repaus la pat, comprese calde pe abdomen si regim alimentar restrictiv, total sau partial, cel putin in primele 24 ore de boala.

Bolnavul, in aceasta perioada a bolii, poate consuma apa fiarta si racita sau ceaiuri de plante neindulcite. In ziua a doua i se pot da bolnavului supe de legume, gris moale sau orez fiert, cu sare. In zilele urmatoare regimul alimentar va fi treptat imbogatit cu branza de vaca, iaurt, carne slaba rasol, mere coapte in cuptor.

Timp de o saptamana se vor evita legumele crude, fructele si laptele dulce.

Reintorcandu-ne la fitoterapia enterocolitelor, prezentam remediile terapeutice obtinute din plante si indicative lor.

Flori de Musetel cu efecte puternic antiseptice. Se folosesc sub forma de:

  • infuzie, preparata din 1-2 lingurite la o cana cu apa; se beau 1-2 cani in cursul unei zile;
  • extractie dubla: se face un macerat la rece (60 minute) din 2 lingurite flori la o cana de apa. Se filtreaza, iar florile ramase se fierb la foc domol 5 minute intr-o cana cu apa, bine acoperita. Dupa filtrare se amesteca continutul celor doua cani; intregul amestec rezultat se bea in cursul unei zile.

Flori de Coada soricelului. Se folosesc sub forma de:

  • infuzie, preparata din 2 linguri flori la 1/2 1 apa; se bea intreaga cantitate in cursul unei zile.

Cimbrul de cultura si Cimbrisorul au actiune puternic antimicrobiana. Uleiul esential din aceste specii, inhiba puternic dezvoltarea bacteriilor. Se prepara sub forma de:

  • infuzie, din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, timp de o saptamana. Acest tratament este util in toate formele de enterocolite de origine microbiana.

Tot ca dezinfectant intern, inclusiv al aparatului urinar, se folosesc fructele de Ienuparsub forma de:

  • infuzie, preparata din 2 lingurite planta zdrobita, la o cana cu apa; se iau 3-4 linguri pe zi. Nu se va depasi aceasta doza, deoarece preparatul poate deveni in doza mare iritant al tesutului renal.

Radacina de Cerentel are spectru larg antibacterian. Se prepara sub forma de:

  • decoct, din 2 lingurite radacini la o cana cu apa; se bea de preferinta dimineata. Efectul decoctului creste daca dupa decoctie se adauga cite o lingurita de flori de Musetel, Menta si Sunatoare. Se pot bea 2 cani pe zi.

In colitele cronice se recomanda tratament indelungat cu Sunatoare.

  • Infuzie, dintr-o lingurita planta la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi dupa mesele principale.
  • Infuzie concentrate, din 2 linguri planta la o cana cu apa; se beau 1-2 linguri, dupa mesele principale.

In enterocolitele (denumite si dispepsii) de fermentatie se recomanda frunzele de Anghinare:

  • Infuzie, o lingurita la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.

In formele de boala insotite de diaree severa se recomanda formula:

Coaja de Stejar 30 g
Coaja de Salcie 20 g
Rachitan 10 g
Iarba sarpelui 20 g
Menta 20 g

Decoct dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa; se beau 3-4 cani pe zi.

Plantele medicinale bogate in mucilagii au efecte calmante, antiinflamatorii si constipante, asociate in urmatoarea formula:

Radacina de Nalba mare 40 g
Semite de In 30 g
Flori de Lumanarica 30 g

Din amestecul de plante se pun 2 linguri la 250 ml apa fiarta si racita si se lasa la macerat timp de 6-8 ore. Se filtreaza printr-un tifon rar. Se beau 1-2 cani pe zi.

O formula fitoterapeutica eficienta in catarurile (inflamatiile) gastro-intestinale este urmatoarea:

Tinctura de Gentiana 5 g
Tinctura de Sclipeti 10 g
Tinctura de Obligeana 15 g

5-15 picaturi de trei ori pe zi, in putina apa.

In enterocolita si diaree, dintre fructe se recomanda: merele, gutuile, afinele, agrisele, castanele si zmeura, iar dintre legume: Ceapa, Hreanul, Morcovul, Urzica, Usturoiul si Varza.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii