Trimite unui prieten Printeaza pagina

Boli eruptive determinate de virusurile Coxsackie

Virusurile Coxsackie sunt virusuri ARN impartite in doua subgrupuri:

  1. subgrupa A cu 24 tipuri
  2. subgrupa B cu 6 tipuri

Infectiile determinate de aceste virusuri au incidenta crescuta vara si toamna. Cele mai multe infectii sunt inaparente. Imunitatea dupa infectie este durabila.

Semne si simptome

Perioada de incubatie (timpul cuprins intre primul contact al organismului cu microbii sau cu virusii unei boli si primele simptoame ale bolii provocate de acestia) este in medie de 3-5 zile, cu limite intre 2-9 zile.

Infectiile cu virusurile Coxsackie determina tablouri clinice multiple:

  1. herpangina - cu incidenta sezoniera vara si toamna.

    Etiologic sunt incriminate virusurile Coxsackie tip A. Contagiozitatea este mare.

    Perioada de incubatie este de aproximativ 4 zile. Ulterior apar febra, cefaleea, dureri abdominale, varsaturi, leziuni la nivelul mucoasei bucale de tipul unor vezicule dispuse pe un fond eritematos (roseata) la nivelul palatului moale, luetei (omusorului) si amigdalelor. Ruptura veziculelor duce la ulceratii mari.

    Tratamentul este suportiv deoarece de obicei simptomele sunt usoare sau moderate si leziunile se vindeca spontan dupa 3-5 zile.

  2. boala mana-picior-gura:

    Agentul etiologic este tipul A de virus Coxsackie. Afecteaza predominent copiii in varsta de pana la 5 ani, cu incidenta crescuta in primavara si vara. Este o infectie virala cu o contagiozitate mare.

    Leziunile debuteaza la nivelul mucoasei cavitatii bucale cu vezicule dureroase, a caror ruptura duce la formarea de ulceratii (leziuni ale pielii sau mucoasei). Elementele sunt dispuse predominant la nivelul valului palatin, limba, mucoasa obrajilor. Pe tegumente apare o eruptie discreta, veziculoasa, indeosebi la nivelul extremitatilor (palme, talpi), la scurt timp dupa aparitia leziunilor orale. Pot ulcera si ulterior se acopera de cruste (coji). Leziunile se vindeca spontan in mai putin de 2 saptamani.

    Tratamentul este suportiv.

Prognosticul in general este favorabil cu exceptia miocarditei nou-nascutului si sugarului.

Tratamentul este simptomatic in functie de forma clinica de boala.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii