Trimite unui prieten Printeaza pagina

Baile in apa de mare

Este placut sa facem baie in apa de mare si dorim uneori sa o prelungim cat mai mult.

Important insa este de stiut ca baia in mare exercita o actiune puternica datorita climatului marin si a proprietatilor insasi ale apei de mare, care contine saruri active si oligoelemente, fortifica, muschii si ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, accelerand schimburile si arderile in organism.

In apropierea marii nu se intilnesc in general variatii mari de temperatura, iar razele solare, in special cele ultraviolete, dau un caracter deosebit climatului marin.

La malul marii respiratia se intensifica, este mai profunda, activitatea plamanilor se imbunatateste primind mai mult oxigen.

In apa marii, organismul este supus unor excitatii termice puternice, iar datorita miscarii valurilor, abundentei de apa, are loc un schimb continuu al straturilor de apa care vin in contact cu pielea, ceea ce intensifica excitatia termica.

Datorita volumului mare de apa, presiunea asupra organismului este mai mare si acesta este supus unui masaj intens, mai ales daca inotam. Celor care nu stiu sa inoate, le sunt recomandate plimbarile de-a lungul plajei, lasandu-se udati de valurile care vin la mal.

Masajul efectuat in apa de mare calduta, dusurile cu apa de mare insotite de masaje ale coapselor si ale regiunilor dorsale au ca efect si pierderea in greutate.

Practicarea inotului ne ajuta la curatirea si mladierea pielii. Se recomanda insa ca dupa baia de mare sa ne spalam cu apa dulce, stergand apoi corpul cu un prosop, caci apa de mare continand saruri, dupa evaporare, acestea raman pe corp, formand un depozit care poate fi absorbit de substantele grase, avand drept consecinta o deshidratare a pielii prin absorbtia apei din tesuturi, ceea ce accelereaza procentul de imbatranire a pielii.

Baile in apa de mare trebuie efectuate si ele dupa anumite reguli:

  • temperatura apei baii sa fie intre 18 si 20 grade, iar baia sa se faca de preferinia dimineata
  • sa nu se faca pe nemancate, dar nici imediat dupa masa
  • la inceput se va efectua zilnic numai o baie, cu timpul putandu-se mari numarul lor
  • sa nu intram in apa prea incalziti, transpirati sau cu pielea rece
  • durata baii, la inceput nu va depasi 3-4 minute, putand creste ulterior pana la cel mult 20 de minute
  • costumul de baie sa fie din doua bucati si intrarea in apa sa fie brusca si insotita imediat de miscari, fie de inot, fie de alte micari; sa nu ramanem imobili
  • daca apar frisoane, ameteli, stare de oboseala etc., se va intrerupe imediat baia, aceasta indicand o depasire a rezistentei organismului
  • inainte de a incepe cura de calire prin bai, este bine sa facem o pregatire a corpului prin frictiuni umede sau bai cu apa, a carei temperatura se va scade a treptat

Baile de aer la mare

Aerul marin este tonic si stimulent prin bogatia sa in iod, saruri, ozon.

Plimbarile zilnice pe malul marii nu trebuie neglijate. Ele sunt chiar folositoare, obiceiul de a ramane in casa imediat dupa plaja fiind total nesanatos. Sa nu neglijam plimbarile prin apa marii, pana la genunchi, plimbari pe care sa le efectuam dimineata si dupa-amiaza, macar cateva minute. Ele activeaza circulatia sanguina a picioarelor, care astfel vor deveni mai sprintene.

Daca la locul de plaja pe care ne aflam sunt pietricele rotunjite si netezite, nivelate de apa, sa nu le evitam, sa mergem pe acest pietris, care ne fortifica muschii boltei talpii, imbunatatindu-ne mersul. Sunt plimbari care ne destind, iar pe unii - acolo unde este cazul - ii va ajuta chiar sa piarda din greutate.

Deoarece pe plaja corpul se incalzeste mult si pentru a nu ne expune la neplaceri prin constrictia prea rapida a vaselor sanguine la intrarea in apa rece, este bine ca inainte de baie sa stam la umbra, sau sa efectuam plimbari.

Briza marii ne ofera placuta impresie de racoreala, ca si cum razele solare nu ar exista, fapt pentru care uneori uitam sa ne protejam capul si pielea, ceea ce duce la arsuri ale pielii, la insolatie.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii