Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ata dentara

Ce este ata dentara?

Ata dentara sau "dental floss-ul"este un fir cerat sau necerat, aromat sau nearomat, confectionat din nailon sau din material plastic.

Ea este disponibila pe piata sub forma unui fir subtire cu lungime intre 10-50 m, rulat pe un suport si plasat intr-o cutie mica de plastic.

Cutia prezinta un un orificiu prin care firul poate fi extras, iar langa acesta se gaseste o lama metalica pentru a usura taierea atei.

Cum se foloseste ata dentara?

Din cutie se scoate o lungime suficienta (15-20 cm) de ata dentara, care se prinde firul pe degetele mijlocii de la ambele maini.

Intr-o pozitie usor oblica se introduce firul intre dinti, si se trece de punctul de contact interdentar cu o miscare blanda de du-te vino pana cand obstacolul este depasit.

Se formeaza cu ata forma literei "U" sau "C" in jurul dintelui, si se plimba firul in sus si in jos intre dinte si gingie, pe ambele fete ale dintilor. Cu delicatete, firul se poate introduce usor subgingival.

Miscarile se repeta de mai multe ori pentru fiecare spatiu interdentar, incepand cu dintii laterali, si continuand cu cei frontali.

In farmacii sunt disponibile si dispozitive speciale de plastic in care poti fixa ata dentara in locul degetelor mijlocii.

Medicii stomatologi recomanda utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi.

Care sunt beneficiile atei dentare?

Ata dentara sau "dental floss-ul" este o componenta importanta a procesului de igiena orala caruia multi dintre noi nu ii acordam atentia cuvenita.

Ea ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene din spatiile si de pe fetele interdentare ale dintilor, zone greu accesibile prin periaj.

Astfel, ata dentara previne aparitia cariilor pe fetele interdentare ale dintilor, si joaca de asemenea un rol important in profilaxia afectiunilor gingivale, in combaterea respiratiei urat mirositoare, precum si in mentinerea aspectului sanatos al dintilor.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii