Arbore cu inaltimea de 1.5-3 metri, ce face parte din familia Araliaceae. Este larg raspandita in Orientul Indepartat, peninsula Coreeana, si nordul Chinei.
Florile acestei plante sunt mici si de culoare galbuie. Ele formeaza inflorescente simple in forma de umbrela. Fructele albastre-negre au forma sferica si diametru de 3-5 mm.
Aralia mandshurica infloreste in lunile iunie-august, iar fructele se coc in octombrie.
In practica medicala, se folosesc radacinile de aralia din care se prepara tinctura si preparatul sapral.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Radacinile de Aralia contin proteine, amidon, carbohidrati, ulei eteric, cantitati nesemnificative de alcaloizi.
Din radacina se separa saponine triterpenice - aralozide A, B si C, care sunt glicozidele acidului oleanolic si care prezinta proprietati fizico-chimice aproape identice.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Tinctura de Aralia mandshurica se foloseste in cazul starilor neurastenice, asteniilor posttraumatice, sindromului astenic ce apare in urma afectiunilor neurologice cronice.
S-au observat efecte benefice ale tincturii la bolnavii cu leziuni posttraumatice ale sistemului nervos central sau in stadiile incipiente ale aterosclerozei vaselor cerebrale.
Tinctura de Aralia imbunatateste starea generala a organismului, creste pofta de mancare, capacitatea de munca, stimuleaza sistemul nervos central si sistemul cardiovascular, stimuleaza capacitatea vitala a plamanilor si forta musculara.
Se recomanda bolnavilor in stadiile de convalescenta dupa afectiuni cronice grave, stari astenodepresive, extenuare fizica si mentala, impotenta, hipotonie.
Tinctura nu prezinta efecte secundare, dar este contraindicat persoanelor ce sufera de insomnie, boala hipertonica si excitare nervoasa crescuta.
Preparatul sapral se recomanda bolnavilor cu afectiuni ale sistemului nervos periferic, tulburari functionale ale sistemului nervos, sechele cerebrale sau tulburari circulatorii.
Sapral inbunatateste somnul, memoria, capacitatea de munca, indeparteaza oboseala, normalizeaza tonusul vascular, indeparteaza slbiciunea si cefaleea.
Este contraindicat in cazul epilepsiilor, hipertoniei, hiperkineziilor, excitatiei crescute. Nu se recomanda administrarea sa seara.
MOD DE INTREBUINTARE
Tinctura de Aralia: 30-40 picaturi de 2-3 ori pe zi. Se elibereaza dupa prescriptie medicala.
Sapral: 0.05 g de 2-3 ori pe zi (dimineata si in timpul zilei), timp de 15-30 zile.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii