Copilul tau are o singura sursa de alimentatie in cursul sarcinii - pe tine. De aceea, acum mai mult ca nicioadata este esential sa ai o dieta variata si echilibrata.
Nu e nevoie sa planifici o dieta speciala, si nici sa mananci cat "pentru doi", un plus de 300 calorii/zi fiind absolut suficient pentru o sarcina normala.
Tot ce trebuie sa faci e sa mananci o varietate de alimente proaspete, neprelucrate, cuprinse in selectia de mai jos pentru a te asigura ca obtii toti nutrientii necesari. Mareste consumul de legume si fructe proaspete, si redu-l pe cel de alimente dulci, sarate si prelucrate.
Calciu
Acest mineral este important pentru a asigura dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a dintilor copilului, care incep sa se formeze in jurul saptamanii a 8-a. Trebuie sa consumi de 2 ori mai mult calciu decat normal.
Surse bune de calciu includ: branza, lapte, iaurt, si legume cu frunze verzi. Insa, produsele lactate sunt, de asemenea, bogate in grasimi, asa ca trebuie sa alegi cu atentie produsele consumate.
Proteinele
Incearca sa consumi mai multe alimente bogate in proteine, deoarece necesarul lor creste in cursul sarcinii.
Pestele, carnea, alunele, fasolea, si produsele lactate sunt bune surse proteice. Incearca sa alegi carnea slaba, intrucat produsele din carne sunt in general bogate in grasimi.
Vitamina C
Vitamina C ajuta la dezvoltarea unei placente puternice, la combaterea infectiilor, si la absorbtia de fier. Ea se gaseste in fructele si legumele proaspete.
Aportul alimentar de vitamina C trebuie adus zilnic deoarece aceasta nu se depoziteaza in organism.
O cantitate mare de vitamina C se pierde prin stocarea sau gatirea prelungita a alimentelor. Asa ca, mananca doar produse proaspete.
Fructele si legumele bogate in vitamina C includ: rosii, conopida, varza, ardei rosu, cartofi, grapefruit, portocale, capsuni etc.
Fibrele
Fibrele trebuie sa alcatuiasca o mare parte din dieta zilnica, deoarece constipatia se intalneste frecvent la femeile insarcinate, iar fibrele ajuta la preventia sa.
Fructele si legumele reprezinta surse importante de fibre. Nu te baza prea mult pe tarate, deoarece pot reduce absorbtia altor nutrienti; exista multe alte surse mai bune de fibre.
Alimentele bogate in fibre cuprind: orez maro, praz, masline, caise uscate, mazare verde, zmeura, alune, paine integrala.
Acidul folic
Acidul folic este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului, in special in primele saptamani de sarcina.
Organismul nu poate soca acest nutrient, iar in cursul sarcinii excreta o cantitate mai mare decat normal, astfel incat este esential sa se asigure un aport zilnic.
Legumele cu frunze de culoare verde inchis, proaspete reprezinta o sursa buna de acid folic, insa trebuie consumate fierte sau proapete deoarece o mare parte din acidul folic este distrus prin gatire.
Printre alimentele bogate in acid folic se numara: broccoli, spanac, alune, paine integrala, etc.
Fierul
Surplusul de hematii produs de organismul matern in cursul sarcinii necesita fier pentru a transporta oxigen. De asemenea, copilul trebuie sa formeze depozite de fier necesare pentru perioada postnatala.
Fierul provenit din surse animale se absoarbe mai usor decat cel din alimente precum fasole si fructe uscate. Astfel ca, daca nu manaci carne, combina alimentele bogate in fier cu alimente bogate in vitamina C pentru a mari absorbtia fierului.
Desi ficatul reprezinta o sursa buna de fier, contine de asemenea nivele crescute de vitamina A. Deoarece excesul de vitamina A poate afecta copilul in dezvoltare, ficatul si produsele din ficat trebuie evitate in cursul sarcinii.
Alimentele bogate in fier includ: carne rosie curata (fara grasimi), ton, spanac, prune uscate, etc.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii