Nou-nascutul va fi pus la san la aproximativ 12 ore dupa nastere, moment hotarat de starea mamei si a copilului. Bineinteles ca nu vom pune la supt nou-nascutul care s-a nascut dupa masa sau seara, intrucat 12 ore se implinesc noaptea, caci mama are nevoie sa se odihneasca, ci il punem, chiar daca depasim cu cateva ore data primului supt, in dimineata urmatoare.
Intervalele dintre supturi: in primele 3-4 saptamani la 3 ore, revenind - in medie - 6 mese pe zi, cu o pauza de minimum 6 ore peste noapte. In caz ca nou-nascutul este mai debil sau prematur, introducem si un supt noaptea. Aceasta pauza este necesara mamei pentru odihna si nou-nascutului pentru odihna si digestie normala. Astfel, primul supt va incepe la 6 dimineata, iar ultimul in jurul orei 23-24.
Durata unei alaptari nu trebuie sa depaseasca mai mult de 10-15 minute, in care copilul este pus la ambii sani, favorizand astfel formarea reflexului suptului.Mentinerea indelungata - peste 15 minute - la san a nou-nascutului este daunatoare pentru ca produce dispepsii (tulburari de digestie) la nou-nascut prin nerespectarea ritmului golirii stomacului, iar mamei ii determina macerarea mamelonului - prin indelungata tinere a lui in cavitatea bucala a copilului - de unde aparitia fisurilor care constituie poarta de intrare a microbilor. Extractia laptelui se poate face cu pompa.
Ratia alimentara este suficienta cand cresterea copilului in greutate se face intr-un ritm normal, incepand din a 5-a zi cand se opreste scaderea fiziologica. Un nou-nascut cu greutate normala trebuie sa primeasca:
Adica ziua inmultita cu 10 si inmultita cu 7 (adica 7 supturi).
Nou-nascutul normoponderal se poate alimenta din 3 in 3 ore - cu o pauza de 6 ore in timpul noptii - totalizand 7 supturi in 24 ore. Calculul de lapte suptse va face socotind greutatea de baza a copilului.
El va trebui sa suga:
Greutatea N.N. / 10 + 200
Exemplu:un N.N. de 3600 g = 3600 / 10 + 200 = 560 g lapte pe 24 ore.
Avantajele suptului rational sunt:
a) pentru mama:
- actul suptului duce la o buna involutie prin mecanism reflex
- profilaxia bolii tromboembolice prin eliminarea stazei (stagnarii sangelui) pelviene prin contractia uterului
- formarea mamelonului
- suptul la ore fixe protejeaza mamelonul
- evacuarea laptelui din san constituie un stimulent pentru secretia de prolactina
b) pentru nou-nascut:
- se formeaza reflexul suptului
- colostrul este bogat in hormoni, anticorpi si enzime, fiind un stimulator biologic
- colostrul este un laxativ foarte bun
Ingrijirea sanului consta in:
- aplicarea suptului rational
- spalarea cu acid boric1-2% sau glicerina taninata, dupa formula urmatoare:
Rp.Tanin | 2 g |
Anestezina | 2 g |
Alcool | 5 g |
Glicerina | 20 g |
D.s. ext. inainte si dupa supt |
Sunt unele situatii ca: fat mort, avorturi mari, diverse boli (TBC, boli de inima etc.), in care suntem nevoiti sa oprim secretia de lapte.
Oprirea secretiei de lapte se face:
a) pe cale naturala: reducandu-se mult lichidele, administrand un laxativ salin timp de 2 zile, aplicand comprese reci alcoolate pe sani etc.
b) pe cale hormonala se utilizeaza preparate de estrogeni administrate pe cale orala sau pe cale parenterala, in doze masive;
c) preparate medicamentoase diuretice ca: nefrix, ufrix, furantral etc., sau ceaiuri diuretice ca: barba ursului, cozi de ciresi, matase de porumb etc.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii