Agitatia psiho-motorie este un conglomerat de comportamente dezordonate, zgomotoase, variabile ca intensitate la acelasi bolnav, cat si de la o afectiune psihica la alta.
Aceasta tulburare se poate intalni in toata patologia psihiatrica.
Cauze
Agitatia psiho-motorie poate fi prezenta in:
Semne si simptome
Printre manifestarile agitatiei psiho-motorii se numara:
Tratament
Tratamentul se poateincepe, dupa caz, cu diazepam 2 fiole intramuscular, repetate la nevoie la 2 ore, la care se poate asocial clorpromazina (Plegomazin, Prozin) 2-3 fiole intramuscular. Un efect rapid de linistire il are lorazepamul (Lorans, Lorivan) benzodiazepina cu actiune rapida, 1-2 fiole (1-2 mg) intramuscular sau per os (1-2 tablete de 1 mg).
In general se prefera administrarea gradata a medicatiei, pentru ca, de cele mai multe ori, necesitatea interventiei terapeutice primeaza in fata stabilirii diagnosticului etiologic, ceea ce obliga medicul sa actioneze terapeutic in "orb".
In aceasta situatie, pot sa apara raspunsuri mai mult sau mai putin neasteptate din partea unui bolnav relativ necunoscut din punct de vedere etiologic, in sensul in care neurolepticele pot genera reactii neplacute la o agitate psiho-organica (hipotensiunea fiind cel mai des intalnita) la doze la care un pacient maniacal sau schizofren abia daca reactioneaza.
Cand simptomatologia este halucinator-deliranta sau in starile confuzionale, haloperidolul in doze de 1-2 fiole intramuscular este util, singur sau in combinatie cu celelalte medicatii tranchilizante enuntate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii