Trimite unui prieten Printeaza pagina

Afinul

Arbust raspandit pe suprafete intinse (afinisuri) in zona montana din tara noastra, introdus experimental si in cultura.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele de Afin contin cca 86% apa. Continutul in proteine este relativ redus (0,6%), iar acizii organici sunt in pro-portie de cca 1%. Contin cca 13% hidrati de carbon, saruri de Potasiu (65 mg%), Calciu (10 mg%), Sodiu (1 mg%), Fosfor (10 mg%) si Fier (0,7%), taninuri, pectine si pectoze, o substanta coloranta, mirtilina si antocianozide, care joaca rolul de vitamina P. Continutul in provitamina A este in jur de 20 mg%, in vitaminele B1 si B2 si in niacina intre 0,02-0,04 mg% fiecare, iar vitamina C este clar reprezentata (cca 15 mg%). Vitamina E exista in cantitati mici. Ca saruri minerale, contin potasiu (50 mg%), calciu (10 mg%), fosfor, sulf, magneziu, mangan, fier (1 mg%).

Puterea energetica a fructelor crude este de 60 kcal, din care se resorb 90%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Fructele proaspete sau uscate de Afin au un rol important in fitoterapia enterocolitelor, in dizenterie si in colibaciloza (sindrom entero-renal). Protejeaza mucoasele si potenteaza actiunea astringenta. Mai mult, s-a demonstrat ca extractul total de afine poseda remarcabile proprietati bacteriostatice si bacteriolitice.

Un rol terapeutic important il joaca asupra aparatului circulator si in special asupra vederii.

Nu este de neglijat nici actiunea anti-helmintica a fructelor de Afin si in special in oxiuriaza.

Protectoare ale peretilor vasculari, afinele sunt utilizate in hemoragiile datorate fragilitatii peretilor vasculari, purpure, tulburari circulatorii (varice, arterite, sechele de flebiti, afectiuni coronariene, sechele de infarct), recomandandu-se si in ateroscleroza.

In afectiuni hepatice au rol de regenerare a celulei hepatice. Afinele au, de asemenea, rol hipoglicemiant, fiind utile ca antidiabetice. Frunzele sunt printre cele mai eficace adjuvante antidiabetice din "farmacia naturii". Ele sunt, ca si fructele, bune antidiareice.

Extern. Afinele dau rezultate bune sub forma de gargarisme in faringite, stomatite, afte, candidoze bucale.

Tratamentul antihemoroidal intern se poate completa si cu spalaturi locale sau comprese cu decoct sau macerat la rece.

In fine, au si actiune antieczematoasa. Se recomanda si in tratamentele ranilor sangerande.

MOD DE INTREBUINTARE

Cura de afine 300-500 g zilnic sau 100 g uscate.

Decoct din o lingurita de afine uscate la o cana sau macerat la rece din aceeasi cantitate, timp de 8 ore, din care se beau 2 cani pe zi.

Pentru maturi, se poate folosi cidrul sau afinata, in cantitati moderate. Siropul preparat de preferabil cu miere.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii