Cel mai adesea nu vei afla cu siguranta cauza pentru care micutul tau plange sau se opreste din plans. De multe ori este posibil sa nici nu existe un motiv anume.
Daca ai incercat sa opresti copilul din plans prin metodele simple, precum hranitul, imbratisatul, leganatul sau alte tehnici de linistire, care de obicei dau roade, insa toate s-au dovedit a fi fara succes, poti lua in considerare cauzele trecute mai jos si nu ezita sa suni medicul pentru indrumare.
Motivul 1. Diverse boli pot provoca plansul copilului, in special daca plansul acestuia este diferit decat de obicei.
Anunta intotdeauna medicul daca copilul tau prezinta simptome neobisnuite. De exemplu, nasul infundat il poate impiedica sa se hraneasca sau sa isi suga degetelul sau suzeta, iar tu nu il vei putea linisti prin metode simple. In schimb, medicul poate prescrie medicamente pentru a imbunatati respiratia.
Motivul 2. Iritatia provocata de scutece poate declansa plansul. Da jos scutecul, curata cu delicatete copilul si, daca este posibil, nu ii pune scutecul inapoi pentru tot restul zilei: aseaza-l doar pe un prosop.
Motivul 3. Colicile sunt caracterizate prin tipete regulate, intense si inconsolabile, si apar intr-un moment specific al zilei, de regula, dupa masa sau seara. De obicei, apar din saptamana a 3-a si se pot mentine pana in saptamanile 12-14. Durata plansului poate ajunge si la 3 ore.
Intotdeauna cere sfatul medicului prima data cand copilul nu poate fi oprit din plans. Colicile nu sunt periculoase, insa pot fi diagnosticate gresit trecandu-se cu vederea alte simptome importante.
Cum faci fata colicilor?
Tot ce poti face atunci cand copilul prezinta colici este sa inveti sa te obisnuiesti cu aceasta situatie, stiind ca nu este o boala sau un lucru anormal, si ca ele vor trece. Nu suferi de una singura. Vor urma 3 luni dificile pentru tine, partenerul tau si pentru bebelus.
Incearca sa iti reamintesti aceste 3 sfaturi:
Motivul 4. Mediul ambiant poate provoca uneori plansul. Micutului ii poate fi frig: temperatura din camera copilului trebuie sa fie de minim 20-21 grade C; sau ii poate fi prea cald: daca ceafa copilului se simte calda si transpirata indeparteaza paturica care-l acopera si desfa-i hainutele pana se racoreste.
De asemenea, lumina puternica poate determina plansul: asigura-te ca nici o lampa sau soarele nu bate in ochi copilului.
Motivul 5. Activitatile care ii displac copilului nu pot fi evitate intotdeauna, iar acesta isi arata dezacordul in mod galagios. Imbracatul si dezbracatul, imbaierea, administrarea de picaturi nazale sau oculare sunt neplaceri ale copilului nou-nascut, insa tot ce poti sa faci este sa le efectuezi cat mai repede, iar apoi sa-l legani pana se linisteste.
Motivul 6. Propria ta dispozitie poate fi motivul pentru care copilul plange. Poate ca este seara si esti obosita, sau poate ca nestatornicirea sa te irita. Cunoasterea faptului ca copilul reactioneaza la propria ta dispozitie te poate ajuta sa fii mai calma in preajma lui.
Motivul 7. Prea multa agitatie poate supara copilul. Pasarea acestuia de la o persoana la alta, schimbarea scutecelor care nu trebuie schimbate, hranirea frecventa (din nou si din nou), sporesc agitatia copilului si il pot face sa planga mai tare.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii