Trimite unui prieten Printeaza pagina

Pancreatitele si diabetul zaharat

Sub denumirea de pancreatite sunt grupate afectiunile pancreasului caracterizate prin inflamatia sa acuta sau cronica.

Formele acute de boala se intalnesc mai frecvent in cadrul unor afectiuni microbiene sau virotice ale pancreasului. Acestea au intotdeauna evolutie rapida, grava, adeseori cu sfarsit letal.

Formele cronice se caracterizeaza prin evolutia degenerativa lenta a tesutului pancreatic si survin cel mai frecvent in litiaza biliara, in alcoolismul cronic, in colecistopatiile cronice, in ulcerele gastro-duodenale penetrante in pancreas, in litiaza pancreatica.

Se va trata cauza care a indus suferinta pancreatica, pe cale fie medicala (printr-o medicare sustinuta), fie chirurgicala.

Dar, in terapeutica bolilor pancreatice, un rol important este detinut de regimul alimentar si de viata al bolnavului.
Din punctul de vedere al terapiei naturale, tratamentul dietetic al oricaror suferinte pancreatice va debuta printr-un repaus digestiv pe timp de 24 ore, urmat de un regim hidric cu infuzii de plante.

Deoarece formele acute de suferinte pancreatice necesita o terapie intensiva prompta, de multe ori chirugicala, regimul alimentar trece pe un plan secundar, reducandu-se la administrarea de lichide zaharate, dupa care se reia progresiv o alimentatie recomandata in mod explicit bolnavului de medicul sau curant.

In formele cronice de suferinte pancreatice, in schimb, fitoterapia joaca un rol important, daca nu chiar esential, similar cu cel recomandat in afectiunile hepato-biliare. In pancreatita cronica cu hipoinsulinism (secretie scazuta a tiroidei), tratamentul este, similar cu cel din diabet, iar in formele cu hiperinsulinism (secretie crescuta a tiroidei), se recomanda un regim ceva mai bogat in glucide. Cand survin tulburari neurovegetative, se recomanda plante cu actiune sedativa.

Diabetul zaharat, cea mai frecventa suferinta pancreatica, este definit ca o tulburare cronica a metabolismului glucoreglator, datorat lipsei sau insuficientei secretorii a celulelor B din insulele pancreatice care trebuie sa controleze metabolismul glucozei.

Este caracterizat clinic printr-o triada de simptome constant intalnite: polifagie (bolnavul mananca foarte mult), polidipsie (bea multa apa) si poliurie (urineaza abundent). Se intalneste atat la copii (diabet zaharat juvenil), denumit ereditar, cat si la adulti, definit ca diabet zaharat tip I, insulino-dependent.

Tratamentul este substitutiv (cu insulina sau cu sulfamide antidiabetice) pentru toata viata bolnavului. Concomitent, bolnavului i se instituie un regim de viata si mai ales alimentar sever, de respectarea caruia poate depinde evolutia starii lui.

Cea de-a doua forma clinica de diabet este cel dobandit si denumit de tip II sau insulino-sensibil. Apare in general dupa varsta de 50-55 ani, afecteaza ambele sexe si este datorat epuizarii functiei insulinosecretoare a pancreasului endocrin. De cele mai multe ori se trateaza numai printr-un regim alimentar bine controlat. Rareori se poate ajunge si la necesitatea administrarii de insulina injectabila.

Foarte recent s-a certificat faptul ca zaharul este un rapitor al calciului si ca 9 din 10 bolnavi de diabet sufera din lipsa unor elemente minerale (si in special de calciu), ceea ce favorizeaza aparitia unor stari patologice: lipsa de vointa, pierderi de memorie, impotenta sexuala, psihopatii si chiar tendinta de sinucidere.

Regimul alimentar, insulina si sulfamidele antidiabetice nu au reusit sa rezolve decat partial problemele pe care le ridica diabetul, ca boala cronica. In urma unui tratament medicamentos sustinut si a unui regim alimentar sever, zaharul va diminua in sange, in urina si, implicit, in tesuturi, consecinta imediata fiind disparitia tulburarilor metabolice. Administrarea indelungata de insulina va duce, insa, cu timpul, la atrofierea treptata a celulelor din pancreas (insulele Langerhans) care secreta insulina si, implicit, la diminuarea activitatii endocrine a pancreasului. Pentru a elimina inconvenientul administrarii zilnice de insulina, s-a introdus tratamentul cu sulfamide antidiabetice (Dolipol, Megnan, Glucidoral, Glypazol s.a.), desi sunt inferioare insulinei (atat de larg utilizata in lume de milioane de diabetici).

In ceea ce priveste regimul alimentar in pancreatita, ca si in diabetul zaharat, de altfel, acesta trebuie sa fie cat mai simplu posibil si natural. In mare, regimul alimentar va fi compus din paine integrala (cantarita), multe legume, unele fructe si foarte multe cruditati de sezon: morcovi, sfecla rosie, varza alba, telina, spanac, asmatui, nasturel, patrunjel verde, fragi etc. Capsunile (250 g pe zi) si afinele (crude, uscate sau congelate) in cura de cel putin 3 luni pe an (cu cate 100 g pe zi crude sau 50 g uscate) constituie o buna masura fitoterapeutica, cu efecte benefice pentru bolnavul diabetic.

In ceea ce priveste conduita psihica, vor fi evitate cat mai mult posibil stresul si emotiile puternice. Este necesara crearea unei ambiante placute, optimiste, in jurul bolnavului. Se recomanda, de asemenea, repausul activ in aer liber si mersul pe jos, cel putin 5 km/zi, atat dimineaja cat si seara.

Benefice ca adjuvante in tratamentul diabetului zaharat, cea mai frecventa suferinta pancreatica, sunt produsele naturale Heritage Cat's Claw, obtinut din Gheara matei si Heritage Platinum, in principal un extract din seminte de struguri si scoarta de Pin. Deoarece prin continutul sau stabilizeaza si inhiba radicalii liberi, suplimentul nutritiv 21 Plus (produs de Pharma Natura din Africa de Sud) poate preveni inclusiv aparitia diabetului. Avand proprietatea de a scadea colesterolul sanguin, preparatul natural Bardane, procesat de Sanat International France din Brusture, este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului. Ca adjuvant in pancreatita cronica poate fi folosit suplimentul alimentar Neurosan Entero Zeolit Natural (distribuit de Merco).

Prin substantele active, minerale si oligoelemente din plantele componente si mai ales zincul bine cunoscut pentru rolul lui protector impotriva distructiei suferite de celulele Beta ale pancreasului, produsul ayurvedic Daitab (promovat de Star International) si-a adjudecat titlul de "hipoglicemiantul vegetal" care sustine functia pancreasului si normalizeaza glicemia.

Tot ca adjuvante se recomanda urmatoarele plante sau ceaiuri medicinale: Afinul, specie cunoscuta si mult raspandita in zonele subcarpatice si alpine. Atat frunzele cat si fructele de Afin stau la baza a numeroase produse fitofarmaceutice. Cercetarile farmacodinamice recente au confirmat rezultatele favorabile obtinute prin utilizarea traditionala a infuziilor preparate din frunzele de Afin in ameliorarea clinica si biochimica a diabetului zaharat. La numerosi pacienti tratati cu extracte standardizate de frunze de Afin, s-a constatat reducerea semnificativa a dozelor de insulina necesare zilnic.

Acest procedeu fitoterapeutic are si avantajul ca substanta activa antidiabetica se administreaza pe cale orala. Efectul bipoglicemiant se explica printr-o usoara hipergeneza la nivelul celulelor beta din insulele Langerhans, corelata cu scaderea glicemiei. In formele incipiente sau usoare de diabet zaharat, preparatele din Afin pot chiar inlocui insulina, mai ales daca se asociaza si cu alte plante cu actiune hipoglicemianta. Totusi, trebuie retinut faptul ca substantele active din Afin nu dau rezultate satisfacatoare in formele medii sau severe de diabet, cu acidoza mult crescuta, sau in diabetul infantil.

Extractele pe baza de Afin se recomanda si in arterite, ateroscleroza cerebrala, in hipertensiune si in alte afectiuni care insotesc sau complica diabetul (retina, arterioscleroza) Au chiar si actiune bacteriostatica.

Mod de preparare si administrare

  • Infuzie, preparata dintr-o lingura frunze la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, timp de 10 zile.
  • Extract apos, preparat la rece, prin macerarea a 2 linguri frunze in 250 ml apa, timp de 6 ore. Se beau 2 cani pe zi.
  • Pulbere de frunze uscate, cate 1/2 lingurita in putina apa, de trei ori pe zi.
  • Decoct de fructe uscate, din 2 linguri la 1/2 l apa. Se fierbe 10 minute si se beau 2-3 cani pe zi.

Fructele se pot consuma proaspete, uscate sau congelate, cate 50-100 g pe zi, in cure de 2 saptamani pe luna. Ca regula generala, tratamentul cu fructe sau cu produse pe baza de Afin se va face intermitent, cu pauze intre serii.

Frunzele de Anghinare contribuie si ele la scaderea glicemiei, posibil datorita unei oxidaze care s-ar afla in aceasta planta medicinala. Se administreaza sub forma de infuzie, o lingurita planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, in cure de 20-30 zile, urmate de pauze pe durate asemanatoare de timp.

Frunzele de Dud, bogate in fitosterol-glicozide se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 2 linguri frunze la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

Tecile de Fasole. Ele contin compusi organo-sulfurici capabili sa neutralizeze chimic factorii care inactiveaza insulina:

  • Decoct, care se prepara dintr-o lingura de teci (maruntite) la o cana cu apa. Se fierbe totul timp de 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
  • Extractie dubla din 4 linguri de teci, lasate la macerat peste noapte, intr-un litru de apa. A doua zi dimineata se fierbe pana cand decoctul scade la 500 ml. Aceasta cantitate se bea in cursul unei zile.

Se mai recomanda ca adjuvante in tratamentul diabetului: frunzele de Nuc, frunzele de Salvie, frunzele de Urzica si radacina de Brusture, toate sub forma de infuzie, preparata din 1 lingura de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, exceptand radacina de Brusture, care se prepara sub forma de decoct, o lingura planta la o cana cu apa, din care se beau 2 cani pe zi.

Tot ca adjuvante in tratamentul pancreatitelor si diabetului se recomanda si urmatoarele retete:

Frunze de Afin 40 g
Frunze de Dud 20 g
Frunze de Nuc 10 g
Frunze de Urzica 10 g
Teci de Fasole 20 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi, timp de 7 zile, dupa care se face o pauza de 3 zile. Se reia tratamentul, recomandandu-se repetarea lui de cel putin 5 ori pe an.

Frunze de Afin 20 g
Ciumarea 20 g
Semite de Ciumarea 10 g
Radacina de Brusture 25 g
Radacina de Papadie 25 g

Decoct scurt (5 minute), preparat dintr-o lingura de amestec de plante. Se beau 2 cani pe zi timp indelungat.

Frunze de Afin 60 g
Frunze de Mesteacan 20 g
Frunze de Urzica 10 g
Teci de Fasole 10 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru cei care sufera, pe langa diabet zaharat, de constipatie cronica, se recomanda urmatoarea formula:

Frunze de Urzica 20 g
Teci de Fasole 20 g
Trei frati patati 20 g
Rizomi de Pir medicinal 20 g
Fructe de Anason 5 g
Coaja de Crusin 15 g

Decoct scurt (5 minute), preparat dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, dintre care ultima seara, inainte de culcare. Acest decoct nu se va folosi mai mult de 7 zile pe luna, alternativ cu celelalte formule.

Din alimentatia diabeticului si, de altfel, si a bolnavilor cu alte suferinte pancreatice, nu trebuie sa lipseasca dintre legume: ceapa, usturoiul, morcovii, salata verde, spanac, telina, urzicile si varza alba, iar dintre fructe: afinele, merele acrisoare si lamaile.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii